Muzika film i TV prava drama

Polanski nominovan za 12 Cezar nagrada, žene bijesne: Daju počast nasilniku i silovatelju djece

Aktivistkinje feminističke kampanje su optužile Francusku filmsku akademiju da je podržala “nasilnika i silovatelja u bijegu”, nakon što je posljednji film režisera Romana Polanskog nominovan za 12 Cezar nagrada.

Poljski režiser je pobjegao iz SAD za Francusku 1978. godine, nakon što je priznao da je silovao 13-ogodišnju djevojčicu i od tada se vodi kao bjegunac od američke pravde, bez obzira na učestale pokušaje da bude “izručen”.

Njegov film, “Oficir i špijun”, o potjeri za francusko-jevrejskom vojnom oficiru Alfredu Drejfusu, nominovan je za 12 Cezar nagrada – francuskom pandanu Oskara, uključujuči kategorije za najbolji film i najbolji režiser.

Neposredno prije premijere u novembru prošle godine, francuska fotografkinja, Valentina Monije, optužila je Polanskog da ju je silovao u švajcarskom ski odmaralištu kad je bila tinejdžerka.

Monije je istakla da je Polanski pokušao da joj da pilulu i da je prinudi na pokoravanje u njegovoj brvnari u Gštadu kad je bila osamnaestogodišnja manekenka i glumica.

Uprkos napadima i otkazivanja svega u vezi s Polanskim, film “Oficir i špijun” je finansijski zadovoljavajuće prošao, prodavši milion i po bioskopskih ulaznica.

Feministička grupa Osez Le Féminisme navela je da su nominacije donijele “sramotu za Cezar nagrade i pokazale da Francuska ne učestvuje u #MeToo pokretu”.

“Priznavanje njegovog filma je ekvivalentno ućutkivanju žrtava”, istakli su iz Osez Le Féminisme.

Pored Polanskog, nominovana je i Adel Hanel za najbolju žensku ulogu u filmu Portrait of a Lady on Fire, koja tvrdi da ju je, kad je imala 12 godina, seksualno napastvovao francuski režiser Kristof Ruđa. Režiser je optužen, ali negira navode.

“Zar ništa nismo naučili iz #MeToo pokreta? Pored svega što se desilo, Cezar nagrade su odale počast nasilniku i silovatelju djece koji je u bijegu?”, objava je na Twitter profilu grupe Osez Le Féminisme.

Predsjednik Francuske filmske akademije, Alan Terzan, smatra da, kad pravi izbor za nagrade, “akademija ne bi trebalo da uzima u obzir moralnu stranu autora”.

Polanski (86) je rekao da “apsolutno negira” napad na Monije.

“Ne sjećam se toga jer je netačno”, izjavio je za magazin Paris Match.

“Oficir i špijun” nije dobio nijednu Oskar nominaciju, dok je drugi francuski film, “Jadnici”, u užem izboru za najbolji strani film. “Jadnici” je nominovan za 11 Cezar nagrada.

Send this to a friend