Muzika film i TV

Prije 35 godina poginuli su članovi Crvene jabuke

Prije tačno 35 godina, 18. septembra 1986. godine, članovi “Crvene jabuke” doživjeli su tešku saobraćajnu nesreću u Jablanici. Putovali su na koncert u Mostar.

Na mjestu je poginuo basista grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe Dražen Ričl (zvani Zijo i Para) zadobio teške povrede. Preminuo je u bolnici 1. oktobra iste godine.

Njihov koncert na mostarskom stadionu Kantarevac bio je dugo najavljivan, a trebao je označiti početak ambiciozne turneje mlade grupe.

“Sjećam se, bila je nedjelja prije nesreće. Svi zajedno bili smo na Romaniji, gdje moj brat ima vikendicu. Bilo nam je baš lijepo. Kad smo se vratili, snaha i brat svratili su kod nas na kafu. Tada je Dražen pričao o predstojećoj turneji, o tom drugom albumu. Ja sam zapamtila dobro njegovu rečenicu: “Volio bih da se sve ovo odloži”, izjavila je svojevremneo Elvira Ričl, majka Dražena Ričla.

Na sahrani Dražena bilo je 10.000 Sarajlija.

“Ja toga nisam ni bila svjesna. Poslije su mi to pričali, da se satima i satima odlazilo s groblja. Cijelu noć, na hiljade mladih, sjedjeli su i plakali pored kovčega mog Dražena. To je moj Dražen zaslužio jer su ga svi zaista neizmjerno voljeli.

Njegova mi je razredna rekla, kad je došla kod mene, poslije sahrane: “Dražen je bio takvo dijete, koje je moralo biti voljeno.” Eto, Dražen je sam postigao svu tu popularnost, odanost, tu dirljivu ljubav toliko hiljada mladih – tom svojom pojavom, svojim ponašanjem, svojom veselošću i dobrotom… Mogu vam samo reći: proljeće ga donijelo, jesen ga odnijela. Kratak je bio vijek njegov. Ali, mislim da je za te svoje godine postigao mnogo više nego što bi ko drugi za neki duži, dupli život. Život mu je bio stvarno sadržajan”, izjavila je.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Maja V.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maja V.
Gost
Maja V.

Zijo je imao posebnu harizmu.

Send this to a friend