Muzika film i TV

Razmatra se diskvalifikacija izraelske pjesme za Evroviziju zbog političke poruke

Foto: Paul ELLIS / AFP

Evropska radiodifuzna unija (EBU) razmatra da li da diskvalifikuje izraelsku pjesmu “Oktobarska kiša” za Pjesmu Evrovizije jer sadrži političku poruku, javili su danas izraelski mediji pozivajući se na evropske izvore, prenosi Beta.

Bilo je planirano da se pjesma koju pjeva pjevačica Eden Golan emituje prošle nedjelje, ali je emitovanje odloženo za još nekoliko dana.

Izraelski mediji navode da je razlog odlaganja zahtjev EBU da razmotri i odobri riječi pjesme unaprijed, kako bi se osiguralo da ne sadrži političke poruke.

Izvori na koji se poziva izraelski novinski sajt Ynet navode da zahtjev nije neuobičajen za Izrael, te da je odredba o zabrani političkih poruka dio evrovizijskih propisa već nekoliko godina.

Pošto je EBU signalisala namjeru da diskvalifikuje pjesmu, Izraelska radiodifuzna korporacija je odlučila da neće mijenjati riječi, čak i ako to znači da Izrael neće učestvovati na takmičenju za Pjesmu Evrovizije ove godine.

Izraelska korporacija je nakon objavljivanja te vijesti rekla da trenutno „razgovara s EBU o pjesmi“.

EBU do sada nije ništa komentarisala.

Izraelski mediji javljaju da pjesma aludira na napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila i oteto i u Pojas Gaze odvedeno više od 250 talaca.

U izraelskim napadima na Gazu u znak odmazde poginulo je više od 29.000 ljudi, najviše žena i djece.

Neki aktivisti su pozvali da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju zbog rata u Gazi, ali EBU smatra da toj zemlji valja dozvoliti učešće.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
King HenryPjesmaAloooo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
King Henry
Gost
King Henry

Odma ih izbaciti…pjesma ne treba ni da se slusa.

Pjesma
Gost
Pjesma

Tako će biti i sa Breskvicom ako pobijedi u Srbiji. Isto će reći da aludira na sukob na Kosovu.

Aloooo
Gost
Aloooo

Naravno, ceraj ih doma

Send this to a friend