Muzika film i TV Bojan Vuletić o projektu o kojem se uveliko vode spekukacije

Reditelj o seriji o Miloševićima: Oni su promijenili tok istorije

Serija „Porodica“ podigla je prašinu i prije početka snimanja jer za temu ima hapšenje bivšeg predsjednika Savezne republike Jugoslavije, Slobodana Miloševića. Mladi reditelj Bojan Vuletić, uoči prve klape, šta se krije iza priče u kojoj su junaci bivši predsjednik, njegova supruga Mirjana Marković, Čedomir Jovanović i drugi.

reditelj Bojan Vuletić

Kako ste došli na ideju da pravite priču o Slobi i Miri, tj. porodici Milošević?

“Svjetske serije o istorijskim događajima podstakle su me da se zapitam da li postoji dovoljno značajan događaj koji je presudno uticao na naš region, a da istovremeno posjeduje dramski potencijal. Hapšenje Miloševića je svakako bio događaj koji je potpuno promijenio tok istorije u ovom našem podneblju i direktno uticao na naše živote. I dvije decenije poslije toga ono predstavlja kontroverznu temu, o kojoj se govori s puno emocija. Pravo pitanje je da li smo kao društvo 20 godina kasnije sazreli ili ne?”

Šta ste koristili od građe prilikom pisanja scenarija i šta je fokus vaše priče?

“Ova serija će biti fikcija, jedan mogući pogled na događaj iz naše neposredne prošlosti. To će biti kombinacija rekonstrukcije na osnovu informacija dostupnih javnosti: intervjua, svjedočenja, snimaka iz tog vremena, novinskih članka i pojedinih izmišljenih likova i situacija kao u filmovima o Berluskoniju ili Niksonu“.

Kako će biti prikazani Sloba i Mira? Oni su i dalje heroji za jedan dio javnosti.

“Oni su kompleksne istorijske ličnosti, koje se ne mogu jednostavno posmatrati crno-bijelo. Ideja nije ni da se neko optužuje ili glorifikuje, već da se oslika jedno tragično i apsurdno vrijeme, koje nikako ne treba zaboraviti. Posljednji zajednički trenuci koje je porodica Slobodana Miloševića doživjela na slobodi i opsada vile u kojoj su privremeno živjeli predstavljaju metaforu i tragediju ne samo njih samih već i cijele zemlje i naroda”.

Imate Mirjanu Karanović u ulozi Mire Marković, što je priličan garant uspjeha seriji, ali Borisa Isakovića kao Slobu, Svetlanu Bojković… Da li ste pravili kasting za svaku ulogu i što ste se već opredijelili za glumce s kojima ste radili film „Rekvijem za gospođu J“?

Mirjana Karanović, Boris Isaković i Svetlana Bojković su svakako jedni od naših najvećih glumaca i velika je čast raditi sa njima. Kasting za ovaj projekat je rađen za nekoliko uloga, što je dio normalnog umjetničkog procesa u svakom filmu ili seriji”.

Da li ste se tokom pisanja scenarija konsultovali sa nekim od političkih aktera?

“Mnogo toga je već rečeno i napisano na tu temu, tako da je istraživački dio rada, na osnovu informacija dostupnih javnosti, bio sasvim dovoljan da se napravi dramska struktura koja je dovoljno uzbudljiva i intrigantna, bez direktnog miješanja bilo kog političkog aktera”.

Da li se nudio neko od političara da glumi u seriji?

“Serija „Porodica“ predstavlja umjetničku interpretaciju i autorsko viđenje cijelog događaja. Zato sve likove igraju glumci, kao i u svakoj igranoj fikciji”.

Glumce držite u tajnosti, zašto?

“Svuda u svijetu je praksa da se promocija serije obavlja po određenim etapama, pogotovu kada nisu svi ugovori potpisani. To je pitanje poslovnog bontona i, kada dođe vrijeme, PR služba će svakako objaviti sve informacije”.

11

avatar
1000
10
1
0
 
8
MexoTuta BugarinDejan anštajnNarcis ZgubidanHmmm
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mexo
Gost
Mexo

Imate li obraza da pomenete ovo dvoje fujj

Tuta Bugarin
Gost
Tuta Bugarin

Mogao bi Peđa Bulatović da glumi batlera u kući Miloševića.

Dejan anštajn
Gost
Dejan anštajn

I u firencu prije tri četiri godine kupio sam bijele skroz nije bilo drugih prošle mnogo sam ih platio patike i skoro uopšte ih ne nosim evo ih u letnji ormar.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ko bi reko da su ovo dvoje ljudi krivi za nezamislivi pakao koji je zahvatio balkan.

Hmmm
Gost
Hmmm

Nije Miloševićevo hapšenje promijenilo tok istorije jer je on tada već bio marginalizovan već njegova i politika njegove žene. I to na gore. A sve što je demagoški obećavao narodu nije se ispunilo jer se nije moglo ispuniti. Srbi protjerani sa Kosova i iz Hrvatske, na zločinu napravljen srpski entitet u Bosni, 125.000 mrtvih i ko zna koliko ranjenih, barem… Više »

Miko
Gost
Miko

Oni su zlo istorije !

Animus
Gost
Animus

Politicari bi bili najbolji glumci. Oce li Mira i Slobo biti prikazani kao junaci ili negativci???

Mexo
Gost
Mexo

Ne mogu ko pozitivci nikako ,znaju svi ko su oni bili!

PetarPan
Gost
PetarPan

Porodica Adams,nažalost nije crni humor već balkanska realnost…

Dejan anštajn
Gost
Dejan anštajn

U ovakve sam patike dijete spasio iz bunara.

Tivat
Gost
Tivat

Zadnji Komunista u Srbiji

Send this to a friend