Muzika film i TV poznati reditelji snimaju i vrhunske reklame

Reklame koje su režirali poznati reditelji

Ako ste uživali u njihovim filmovima, uživaćete i u njihovim reklamama. Da, poznati reditelji snimaju i vrhunske reklame, što narednih 10 primjera svakako dokazuju.

Renault – Serđo Leone

Malo je poznato da je proslavljeni reditelj režirao mnoge reklame za evropske televizije. Posljednja koju je napravio bila je za automobil. Tom prilikom je sarađivao sa svojim dugogodišnjim kolegom Eniom Morikoneom, koji je naravno komponovao muziku.

Dolce & Gabbana – Martin Skorseze

Pošto Skorseze sve radi promišljeno, takav pristup se odrazio i u njegovom mini filmu-reklami za prestižni italijanski modni brend. Tu su glavni likovi dvije holivudske zvijezde, Skarlet Johanson i Metju Mekonahi. Oni se nalaze u jednom crno-bijelom svijetu, inspirisanom italijanskim neorealizmom.

Apple – Ridli Skot

Sam Ridli je izjavio kako je on oduvijek smatrao da su reklame zapravo izuzetno kratki filmovi. To je jasno dokazao u ovoj legendarnoj reklami, koja je prvi put predstavila svijetu Macintosh. Odličan lajtmotiv je datum, kao i osvrt na Džordža Orvela.

British Petroleum – Stiven Spilberg

Jasno je da ni najpoznatiji reditelji nisu imuni na reklame, posebno za adekvatnu novčanu nadoknadu. Tako se Spilberg lijepo poigrao i pustio mašti na volju kada je odlučio da jednog simpatičnog momka koji raznosi picu prošeta zanimljivim lokacijama.

Playstation – Dejvid Linč

Podrazumijeva se da će najčudnija reklama biti urađena pod rediteljskom palicom Dejvida Linča. On nas uvlači u uvrnutu crno-bijelu atmosferu, punu neobičnih likova, uključujući i patku koja govori. Možda i vi poput glavnog protagoniste izgubite glavu, posmatrajući reklamu za Playstation 2.

Chanel – Baz Lurman

Australijski reditelj je za reklamu posvećenu parfemu Chanel No.5 angažovao glumicu Nikol Kidman, nakon što je igrala u njegovom filmu Moulin Rouge. Dekadentna i luksuzna reklama u originalu traje 3 minuta, koštala je 33 miliona dolara, a Nikol je pokupila honorar od skromnih 3 miliona.

Nike – Spajk Li

https://www.youtube.com/watch?v=ZjFK3L4cvQs&feature=emb_title

Ne samo da je Spajk Li dosta toga učinio za pop kulturu, hip-hop, i NBA putem niza reklama, već se i sam u njima pojavljivao kao narator. Glavni lik je ipak košarkaš Majkl Džordan, po kojem su ove kultne patike i dobile naziv. Možda niste tako dobar sportista kao Majkl, ali zato možete nositi iste patike kao on.

Stella Artois – Ves Anderson

Andersonovo oko za prefinjene detalje, i ljubav prema estetici šezdesetih godina, naročito dolaze do izražaja u reklami za belgijsko pivo. Pored humora, simetrije, i dobrih scenografskih rešenja, akcenat je naravno na ljubavi prema pjenušavom napitku.

Ikea – Spajk Džounz

Džounz je veoma prepoznatljiv po svojoj estetici, a kao reditelj oprobao se na filmu, muzičkim spotovima, i reklamama. Dobar primjer za to su ove dvije reklame za Ikeu, iz 2002. i 2018. godine. Posebno je interesantno što su povezane, i što obje za temu imaju jednu lampu.

Dior – Sofia Kopola

Popularna rediteljka osmislila je dobitnu kombinaciju kada je za parfem Miss Dior odabrala glumicu Natali Portman, i pjesmu La Vie en Rose Edit Pjaf, u obradi maestralne Grejs Džouns. Romansa, cvijeće, lepršavost – sve je tu!

Send this to a friend