Muzika film i TV Gosti Podgorice u decembru

Šaran otkriva kako su nastali najveći hitovi grupe Letu štuke

Zanima li vas kako su nastale najpoznatije pjesme legendarnog sarajevskog benda Letu Štuke? Frontmen Dino Šaran otkriva šta se krije iza stihova benda koji za Novu godinu dolazi u Podgoricu.

MJESTO ZA DVOJE

https://www.youtube.com/watch?v=I96i18dvYW8

“Mjesto za dvoje” je nastala kao feedback na događaje uzrokovane nakon 11. septembar. Sva ta histerija je bila savršen motiv za pisanje jedne eskapističke pjesme, koja je u osnovi ljubavna. Sve je krenulo iz rifa na akustičnoj gitari koja je bila malo out of tune i upravo to joj je dalo atmosferu koja je iz dema ubačena u finalnu snimku. Groove je osmislio Đani Pervan, naš bivši član i tadašnji producent, a ja sam zakucao sa finalnom temom koju sviraju duvači. To je svakako jedna od naših najuspješnijih pjesama sa apsolutno univerzalnom i pozitivnom porukom”-

MINIMALIZAM

“Napisao sam je jednog popodneva, takođe na akustičnoj gitari, u svom stanu. Pjesme obicno pišem kad sam sam. Ideja može doći bilo gdje i u bilo čijem društvu, ali dorađujem ih sam. Ova gotovo dječja brojalica pala mi je na pamet uz pratnju četiri akorda i ritma u stilu Lou Reeda. Tema je jasna bez previše metafora: satirična analiza modernog postratnog Balkana”.

TESLA

“Tesla” je napisana u vrijeme kad sam paralelno čitao biografije Nikole Tesle i Džonija Štulića. Nekako mi se sama od sebe nametnula paralela između te dvije ličnosti. Ono što me kod obojice fasciniralo bila je životna posvećenost ideji. Kao i većina mojih pjesama i ova je nastala u kućnom okruženju, bez neke posebne priče u pozadini. Zapravo, prije pamtim osjećaje nego same događaje vezane uz nastanak pjesama. Ovaj je bio za ježenje”.

ZEMLJA GORI

“Zemlja gori” nastala je kao kolaboracija s našim prijateljima iz Dubioze kolektiv. Napisao sam satirični pseudo narodnjak čija mi se tema godinama motala po glavi. Prva verzija teksta bila je na izmišljenom, nemuštom jeziku, ali mi je Brano Jakubović sugerisao da ipak napišem nešto što će svi razumjeti pa sam to i učinio. Brano je složio efektan aranžman i dodao one razarajuće trube. Sve je nastalo bukvalno u par dana, a snimljeno u njegovom studiju”.

 

Send this to a friend