Muzika film i TV

Slobo Kovačević: Ljubav je jedino što čovjeku istinski treba

Slobodana Sloba Kovačevića Jugoslavija je uzpoznala kroz sarajevsku grupu Lutalice, potom je bio u Indexima i grupi Pro arte, nakon čega osniva More. Od 1973. do 1986. godine, crnogorski kantautor nastupao je sa Meri Cetinić, Oliverom Dragojevićem, Doris Dragović, Tedijem Spalatom, Jasminom Stavrosom i svi su nakon izlaska iz grupe ostvarili velike solo karijere. Vrijeme nije moglo narušiti prijateljstvo bivših članova.

“Svakako da imam kontakte. Između ostalog grupa More je ljetos na Splitskom festivalu imala svoj nastup i podsjetila na neke nezaboravne pjesme“More, more”, “Konobo moja”, “On moj bol”, “Samo simpatija”, “Gdje je ljubav, gdje je pjesma” itd”, kaže Slobo koji je i sam u Crnoj Gori ostvario muzičku karijeru, a domovini posvetio posvetio velike hitove.

“Prednost autora izvođača je istovremeno velika ali i odgovorna i traži od vas maksimalnu angažovanost, dok je kod timskog rada dosta lakše. Tako da samostalan autor izvođač ili jednostavnije kantautor može za sebe slobodno reći – omnia mea mecum porto”.

Uz muziku, likovna umjetnost Slobova je velika ljubav. On je 2008. godine napravio prvu samostalnu izložbu “Put do sopstvene duše”.

“Put do sopstvene duše je kod svakoga često i dug i iscrpljujuć jer podrazumijeva preispitivanje samog sebe, samokritičnost, traženje odgovora na sve što radimo i postižemo. Na ovom putu se susrijećete sa svim ljudskim slabostima-egoizmom, egocentrizmom, mržnjom, pohlepom, sujetom, zlobom itd. Ali kad prođete naprijed dolazite do najuzvišnijih ljudskih obilježja kao što su-altruizam, optimizam, kosmopolizam, pacifizam, razumijevanje, tolerancija, davanje. Dolazite do suštinskog značenja ljubavi”, cijeni umjetnik.

Njegov projekat “Omnia vincit amor” je ostvarenje kojem su prethodile iskonski čiste namjere da putem muzike gradi i povezuje mostove ljubavi, prijateljstva i razumijevanja.

“U današnjem, donekle poremećenom sistemu vrijednosti ljubav kao najveći dar, pokretač i inspiracija je jedino što čovjeku istinski treba. Tako ja to upravo mislim, samo što mnogi nemaju spoznaju o ljubavi. Obično je to najškrtija i najsiromašnija percepija ljubavi. I zato smo tu gdje jesmo”, smatra Kovačević.

Send this to a friend