Muzika film i TV Povratak totalno drukčijeg od drugih

Srđan Saher ima novi bend i novi hit

Foto: Blagoja Borislav Pešić

SACHER je novi bend Srđana Sahera, osnivača legendarnih Haustora i Vještica, autora brojnih hitova, kao što su “Moja prva ljubav” (Djevojke u ljetnim haljinama), “Totalno drukčiji od drugih”, “Volim slušati radio”, “Ne-običan dan”, “Kradljivac srca”, “Zlato”, kompozitora koji se u svojoj bogatoj karijeri oprobao, ne samo u popularnoj muzici, nego i, vrlo uspješno, u onoj za film, pozorište i televiziju.

Saher je više puta u intervjuima rekao da odlazi iz bendova kad dosegnu svoj maksimum, ali i kad to prestane da bude izazov. Publici, naravno, bude žao, ali mu oprašta ako mu to povlačenje iz rutine omogućava da nove pjesme zvuče svježe. A u ovim novim pjesmama nema ni traga zamoru materijala, bez obzira što se Saher muzičkim poslom bavi punih 40 godina.

U novom projektu su i ovaj put okupljeni izuzetni muzičari, a to ga je, kako sam kaže, i inspirisalo da se uopšte vrati u pop-vode i napravi ovakav album.

“Pjesme su me po noći vukle za noge da ih snimim”, kaže Saher i dodaje, napola u šali, da ga je žena natjerala, jer joj je bio “pun kofer polimetričke mikrotonalne muzike kojom se on bavi zadnjih godina”.

Prvi singl s albuma, pjesma “Mene nisi nikad volila”, naizgled melanholičnog naslova, puca od energije kao uostalom i cijeli album “Biser, ambra, jantar” koji će uskoro moći da čuju i široke mase.

“Električni sitar savršeno zvuči u pjesmi i ne znam je li to ikad iko koristio u ovim krajevima. Ima i 12-žični Rickenbacker, akustična gitara na open G štimu, i moj dragi EB-0 Gibson iz 1964. i piccolo snare i sve… A čega tek ima na albumu, koji stiže uskoro – Kyma, sikusi, antara, charango, električni klaviri, gitare bez pragova, zrikavci Algarvea, plac u Lagosu i Rovinju, Glavni kolodvor, Brankina zdjela za salatu…”, nabraja Saher.

Pjesma je saherovski kompleksna, s njegovim karakterističnim basom, emotivnim, a moćnim vokalom Filipa Riđičkog, začudnim gitarama Ivana Beuca i nesmiljenima gitarama Miljana Bakića, te savršeno preciznim bubnjem Drage Brkljačića – Face. Žanrovski je i pjesmu i album najbolje opisati kao autorski pop, ili, kao što je još davno jedan kritičar rekao, Sacher-pop – “Slojevit, smrtonosno ozbiljan, a vedar, kao kad izađe sunce nakon puno kiše, dok je još sve natopljeno.”

Send this to a friend