Muzika film i TV optužbe stižu sa svih strana

Stiven King iznio teške optužbe: Dodjela Oskara je namještena

Stiven King je povukao svoje kontroverzne komentare o različitosti i ceremoniji dodjele Oskara. U podužem eseju koji je napisao za Vašington post tvrdi da su Oskari namješteni u korist bijelaca.

On je na Tviteru postavio komentar:

“Kad glasam za određeno ostvarenje kao član Filmske akademije, polnu i rasnu različitost uopšte ne razmatram u pitanjima umjetnosti. Samo kvalitet. Smatram da je svaki drugi način pogrešan”.

King je u mogućnosti da nominuje filmove u tri Oskar kategorije: najbolji film, adaptirani scenario i originalni scenario, pa je tom prilikom prokomentarisao nedostatak priznanja za žene i tamnopute umjetnike na ovogodišnjoj dodjeli Oskara.

“Dođavola, Stivene, dođavola. Mislila sam da si bolji od ovoga. Trebalo bi da bude očigledno da različitost i kvalitet nisu dvije odvojene osobine, niti se suprotstavljaju jedna drugoj. Osim, možda u glavi fanatika”, prokomentarisala je Nora K. Džejmisin, autorka “Petog godišnjeg doba”.

Sa njom su se saglasili mnogi.

King je zatim dodao još jedan post kako bi objasnio svoju prethodnu tačku gledišta:

“Najbitnija stvar koju mi kao umjetnici i kreativci možemo da uradimo je da se potrudimo da svako ima jednake šanse, bez obzira na pol, boju i orijentaciju. Trenutno su takvi ljudi pogrešno shvaćeni, ne samo u umjetnosti. Ne možete da osvojite nagradu, ako ste isključeni iz trke za istu”.

Poznati autor horora napisao je esej za Vašington post u kom ističe da su njegove poruke izvedene iz konteksta. On je u suštini rekao da bi oni koji odlučuju o dodjeli nagrada trebalo da budu slijepi za bilo kakve razlike (rasne, polne i demografske) između umjetnika. Pisac tvrdi da nije rekao da filmovi, romani, predstave i muzika koji su fokusirani na različitost ili nejednakost ne mogu biti djelo kreativnog genija. Oni to mogu biti i često jesu.

King je u eseju nastavio svoju prvobitnu tezu o tome da “sudije treba da budu slijepe, ali da ovo nije savršen svijet, jer je igra (Oskar) namještena kako bi bijelci pobedili”. Akcenat je stavio na demografski našminkan procenat različitosti glasača za dodjelu Oskara: 32% su žene i samo 16% manjinske grupe.

“Ocjenjivanje nečijeg rada prema bilo kom drugom standardu, sem potpune nepristasnosti, uvrijedljivo je i potkopava rad svih izvrsnih umjetnika. Mi ne živimo u savršenom svijetu, a ovogodišnje nominacije za Oskara to još jednom potvrđuju. Možda jednog dana hoćemo? Mogu da sanjam, zar ne? Na kraju krajeva, izmišljanjem priča zarađujem za život”, istakao je King.

Keri Maligan: Oni koji glasaju da dokažu da su odgledali svaki film

Iako je 2019. godina iznjedrila mnogo ženskih režisera, u Oskar kategoriji za najbolju režiju su svi muškarci. I glumica Keri Maligan je dala svoje stanovište o tome:

“Mislim da ne možete da pogledate filmove ženskih režisera, a da ne pomislite da zaslužuju priznanje. Mislim da ih je potrebno odgledati. Možda ne bi smjeli da glasate ako niste dokazali da ste odgledali svaki film koji je u opticaju. Trebalo bi da postoji određeni test. Filmovi koji su izostavljeni su nepobitno briljantni. Pričam o “Prevarantkinjama”, “Malim ženama” i “Oproštaju”. Napredak je što su uopšte napravljeni. Ali to su mali koraci”, smatra Maligan.

Film “Male žene” je nominovan u šest kategorija, ali režiserka Greta Gervig nije nominovana u kategoriji za najbolju režiju.

“Ne mogu da vjerujem da iko može da odgleda te filmove, a ne pomisli da oni zaslužuju priznanje. Pitam se kako taj sistem funkcioniše kada svako dobije 100 filmova. Možda bi svakom ko može da glasa trebalo to dozvoliti samo ako dokaže da je pogledao svaku od tih 100 filmova. Trebalo bi da postoji test. Filmovi koji su ove godine izostavljeni su nepobitno brilijanti”, rekla je Maligan.

Podsjetimo, nakon što su nominacije za Oskara objavljene, na društvnim mrežama pojavio se heštag #OscarsSoMale, uz brojne kritike zbog toga što su rediteljke masovno isključene iz užeg izbora.

Od 100 predloženih filmova, samo 12 su režirale žene, što jeste pomak u odnosu na pet koliko ih je bilo 2018. godine. No, već treću godinu za redom nijedna žena nije nominovana za najbolju režiju. Zapravo, samo je pet žena ikada nominovano za ovu kateogoruju, a u cijeloj skoro vijek staroj istoriji Oskara – samo je jedna – Ketrin Bigelou (“Katanac za bol”) – pobijedila.

Ceremonija dodjele Oskara biće održana 9. februara.

Send this to a friend