Muzika film i TV kritikovala je kulturu i način dodjele nagrade Oskar

Suzan Sarandon: Oskari se danas kupuju na prijemima i VIP projekcijama

Američka glumica Suzan Sarandon kritikovala je kulturu i način dodjele nagrade Oskar, koja se danas, prema njenim riječima, kupuje višemjesečnim lobiranjem i novcem.

“Bila sam pet puta nominovana i jednom sam osvojila Oskara, ali u to vrijeme za to se nije morao trošiti novac”, rekla je glumica koja je prestižnu nagradu osvojila za ulogu sestre Helen u filmu Dead Man Walking 1995. godine.

“Tako nešto danas više ne bi bilo moguće”, dodala je Sarandon.

Ona je osudila kampanje lobiranja koje se vode šest mjeseci prije svečane dodjele zlatnih i uključuju svečane prijeme i projekcije za VIP goste i razne uticajne osobe.

Suzan Sarandon (72) je svoje optužbe na račun dodjele Oskara iznijela na filmskom festivalu u Torontu, gdje je premijerno predstavljen film “Blackbird” u kojem tumači ulogu majke koja je u terminalnoj fazi bolesti i želi eutanaziju. Glumica kaže da su njeni izgledi da osvoji Oskara za tu ulogu mali jer se “ne može takmičiti s pojedinim filmovima koje brane današnji Hariji Vajnstini”.

Filmovi koje je producirao taj supermoćni filmski producent bili su slavni sve do skandala kada ga je više od 80 žena, uglavnom glumica, optužilo za seksulano nasilje na koje su bile primorane zarad uloga.

Prije ovih optužbi Vajnstin je smatran majstorom lobiranja za Oskara zbog njegovog ogromnog uticaja i moći u filmskoj industriji. Legendarni su njegovi “blickrigovi” koje je vodio kako bi obezbijedio Oskare za filmove “Zaljubljeni Šekspir” i “Artist”.

Filmski festival u Torontu je posljednjih godina postao neka vrsta odskočne daske za Oskare, pa su tako nagrade u Torontu, a zatim i Oskare za najbolji film osvojili “Oblik vode” i “Zelena knjiga: vodič za život”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lululu
Gost
Lululu

Istina živa.

Veko
Gost
Veko

Najbolja glumica. Fenomenalna Suzan Sarandon.

Send this to a friend