Muzika film i TV Najposjećeniji i najznačajniji festival svih vremena

Sve što nijeste znali o Vudstoku-crvenom slovu hipi kulture

Prije tačno pola vijeka, 15. avgusta 1969. godine u pet sati i sedam minuta poslije podne, ne pretjerano poznati američki folk pjevač Riči Hejvens, bez zuba u gornjoj vilici i sa gitarom u rukama, izašao je na drvenu binu namontiranu na mljekarskoj farmi u selu Betel u saveznoj državi Njujork.

Ne zvuči kao početak događaja koji će se prepričavati u narednih pedeset godina. Ovo je šest stvari koje morate znati o Vudstoku.

Vudstok je muzički festival održan od 15. do 18. avgusta 1969. godine na privatnoj farmi Maksa Jasgara blizu sela Betel u saveznoj državi Njujork.

Na njemu su nastupila 32 izvođača pred više od 400.000 ljudi. Festival je održan pod sloganom „Tri dana mira i muzike“. Smatra se za jedan od najposjećenijih i najznačajnijih muzičkih festivala svih vremena.

“Crveno slovo” hipi kulture

Vudstok će ostati zabilježen kao zenit i crveno slovo hipi kulture i kao najglasniji urlik pobunjene generacije koja se na svoj način borila za povlačenje američke vojske iz Vijetnama, rasnu i svaku drugu jednakost, preispitivanje kapitalizma, stvaranje boljeg, pravednijeg i humanijeg svijeta.

Bebi-bumeri su napravili od Vudstoka maketu neke savršenije planete na kojoj su tri kišna dana, slobodno i nesputano živjeli u slozi i ljubavi bez centralizovane vlasti i organa represije.

Nije ni trebalo da se dogodi

Majkl Lang i Arti Kornfild, mladi njujorški preduzetnici, stupili su u kontakt sa Džoelom Rozmanom i Džonijem Robertsom, s namjerom da uz njihovu finansijsku pomoć otvore muzički studio u američkom gradiću Vudstoku, poznatom kao umetnička komuna i stecište muzičara.

Rozman i Roberts nisu bili oduševljeni idejom o još jednom studiju znajući da je Lang godinu dana ranije učestvovao u realizaciji Majami pop festivala, pa su uputili kontrapredlog o organizaciji muzičkog festivala na kojem će svirati muzičari koji su stanovnici ili često viđeni posjetioci Vudstoka.

Nije održan u Vudstoku

U Vudstoku nije bilo adekvatnog mjesta za održavanje festivala. Organizatori su pronašli industrijski park u obližnjem Valkilu, ali je dogovor sa gradskim vlastima propao nakon pobune zabrinutog lokalnog stanovništva.

Uz pomoć agenta za prodaju nekretnina, upoznali su farmera Maksa Jazgura i dogovorili se sa njim i njegovim sinom Semom da im ustupe svoje ogromno imanje na kojem su držali krave.

Iako je Jazgurova farma udaljena od Vudstoka čak 110 kilometara, organizatori, zbog prvobitne ideje, nisu promijenili ime festivala.

Neplanirano besplatan koncert

Ulaznice su se prodavale po njujorškim prodavnicama ploča. Organizatori su očekivali dolazak oko 50.000 ljudi.

Kada su vidjeli narod koji okupira imanje sa svih strana, preskače i lomi postavljene ograde, shvatili su da je interesovanje neuporedivo veće od mogućnosti njihove logistike za prodaju karata, pa su bili prinuđeni da dozvole besplatan ulazak.

Antiratni skup koji je pomagala vojska

Dan pred početak Vudstoka, svi putevi ka Jazgurovoj farmi bili su potpuno zakrčeni automobilima. Do željenog mjesta, posjetioci su mogli samo pješke, a za prevoz organizatora i izvođača, angažovan je vojni helikopter iz obližnje vazdušne baze.

Pomenuti Riči Hejvens, koji se spretno ukrcao na prvi „čarter“ do bine i neplanirano otvorio festival, ironično je komentarisao činjenicu da Vudstok ne bi bio moguć bez pomoći američke armije: „Nikada nismo bili protiv vojske, samo protiv rata.“

Helikopterima su kasnije dopremani hrana, voda, ljekovi i medicinska pomoć.

Proslavio je Kokera i Santanu, od Hendriksa stvorio sveca

Na Vudstoku je nastupilo ukupno 32, ugalvnom folk, bluz i rok, izvođača.

Jazgarova farma bila je predsoblje velikih karijera mladih Karlosa Santane i Džoa Kokera. Santana je oduševio svojom latino-rok gitarom, a Koker obradom Bitlsa.

Na bini Vudstoka svirali su i Grejtful ded, Kridensi, Huovci, Džeferson erplejn, Dženis Džoplin, Tim Hardin, Džoni Vinter…

Najpoznatije ime festivala bio je Džimi Hendriks. Pamti se njegovo neočekivano izvođenje američke himne, ali i to da je zbog jakog nevremena nastupio tek u devet sati ujutru, kada se broj ljudi ispred bine već prepolovio.

Najpopularniji muzičari u tom trenutku nisu nastupili na Vudstoku. Nije bilo Bitlsa, Stonsa, Dorsa, Cepelina ni Boba Dilana, koji je živio u Vudstoku, ali je pobjegao kada je čuo da će biti festivala.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

To su bili pravi Ameri! Steta sto im je Roosevelt promjenio svijest dopustenim napadom na Pearl Harbor! Od tada krecu sa politikom (odobrenom od naroda),
Bolje da mi dojdemo vama, nego vi nama!

Send this to a friend