Muzika film i TV

Svi smo pjevali ove pjesme, a nismo znali pravo značenje

Koliko puta ste pjevušili neku pjesmu misleći da znate o čemu se u njoj radi? Možda ste mislili da je Dejvid Bouvi u pjesmi “Heroji” opisao zaljubljeni par ispred Berlinskog zida, ali istina je zapravo drugačija. Ili ste misli da Brus Springstin u svojoj pjesmi veliča Amerikance?

Nije to jedina pjesma u kojoj nismo razumjeli šta je pjevač htio da kaže, a izdvajamo još nekoliko takvih.

Pjesma grupe Polis “Every breath you take” mnogima je bila izbor za prvi bračni ples, ali budući parovi bi trebalo da razmisle da prekinu ovu praksu.

Sting je, naime, pjesmu posvetio posesivnoj ljubavi i ona može slobodno da bude “himna svih uhoda ikad”.

“Kad sam pisao pjesmu nisam shvatio koliko je pjesma zapravo zlokobna. U glavi su mi bili Veliki brat, nadzor i kontrola”, rekao je svojevremeno Sting.

Nije stvar u gubljenju nevinosti, u popularnoj Madoninoj pjesmi, nego u novoj vezi zbog koje se osoba osjeća “shiny and new”.

“Ono što sam htio da kažem tom pjesmom je da možda nisam bio djevica u seksualnom smislu, ali sam bio emocionalno povrijeđen u vezama. Ali, počinjem novu vezu i sve je tako dobro, osjećam se kao da su sve moje rane zacijelile i kao da nikad to prije nisam radio”, rekao je tekstopisac Madonninog hita Bili Stajnberg.

Još jedne riječi pjesme nismo dobro razumjeli, a u pitanju je hit grupe Maroon 5 “Harder to breathe”.

Kad prvi put čujete ovu pjesmu, pomislite da se radi o vezi koja nekog ograničava i guši, ali Adam Levin i Maroon 5 posvetili su ovu pjesmu izdavačkoj kući koja ih je tjerala da snime još pjesama za svoj prvi album “Songs About Jane”.

“Bili smo u studiju više od 10 sati i oni su stalno stvarali pritisak da žele više pjesama. Bio sam užasno ljut i nervozan i napisao sam ovu pjesmu. Sad mi je drago da su nas pritiskali”, rekao je Levin kasnije.

Za mnoge je “Born in the USA” ultimativna patriotska pjesma svih Amerikanaca, a ovaj klasik Brusa Springstina ustvari nema nikakve veze sa veličanjem SAD-a.

Zapravo, on ju je posvetio svim vijetnamskim veteranima i užasnim načinom na koji se država odnosila prema njima.

“Glavni ‘lik’ u pjesmi osjeća se izolovanim od svoje vlade, od porodice i to do tog stepena gdje mu više ništa nema smisla”, objasnio je Springstin.

Iako niko ne voli ponedjeljke, pjesma “I don’t like Mondays” The Boomtown Ratsa zapravo je mnogo mračnija od uobičajene žalopojke radnog naroda.

Pjesma je posvećena 16-godišnjoj Brendi En Spenser koja je 1979. godine u San Dijegu počela da puca prema profesorima i učenicima u školi preko puta svoje kuće. Ubila je dvoje ljudi, a tokom pucnjave je povrijeđeno osam učenika i policajca.

Kad su je pitali zašto je to učinila, odgovorila je: “Ne volim ponedjeljke. Ovo oživi dan.” Dobila je 25 godina zatvora.

Kultnu pjesmu Eagles-a “Hotel California” gotovo svaki fan interpretira na svoj način. Dok jedni misle da se u njoj govori o odvikavanju od droge, drugi o izgubljenoj ljubavi, a treći o psihijatrijskoj bolnici, ona zapravo govori o nečem sasvim drugačijem. U njoj je zapravo riječ o gramzivosti i autodestrukciji u muzičkoj industriji.

“To je pjesma o mračnoj strani američkog sna, o pohlepi koju stvara”, rekao je frontmen Don Henli.

Kad je pjesma “Heroes” objavljena, Dejvid Bouvi je izjavio da je inspiraciju za nju dobio kada je vidio zaljubljeni par koji se ljubio ispred berlinskog zida, a koje je vidio kroz prozor studija.

https://www.youtube.com/watch?v=jBuwC4VJi50

Godinama kasnije otkriveno je da se zapravo radilo i njegovom producentu Toniju Viskontiju koji se ljubio sa svojom ljubavnicom. Bouvi je to priznao tek nakon što se Viskonti razveo.

“Tad nisam mogao da govorim o tome. Ali, zapravo bio je to Toni i njegova djevojka, Njemica Antonija Mas. Mislim da je njegov brak bio u posljednjim danima i bilo je dirljivo vidjeti ga s Antonijom jer je bilo jasno da je jako zaljubljen”, rekao je Bouvi.

Send this to a friend