Muzika film i TV

Tanja Šeter: Ko ne bi bio ponosan da naslijedi Kseniju Cicvarić?

Tanja Šeter je jedna od rijetkih i najistrajnijih interpretatorki narodnog melosa u Crnoj Gori, a njena karijera duga već 30 godina krunisana je objavom duplog CD-a sa 27 izvornih pjesama.

CD je izašao još u decembru i dok još traje njegova promocija Tanja za CdM priča o svojim uspjesima i planovima koji tek slijede.

“Moj dupli CD sa 27 izvornih pjesama “Tanko poje za gorom đevojka” izašao je prije pola godine. Ljudi su imali prilike da čuju jedan dio pjesama i reakcije su od starta bile sjajne. Zadovoljna sam, uradili smo dobar posao moj producent Peđa Nedeljković i ja”, iskrena je Tanja.

Za sebe kaže da je do kraja ostala vjerna svom izboru bez obzira na nedaće koje prate onoga ko želi ozbiljno da se bavi izvornom muzikom u Crnoj Gori. Bavljenje ovom vrstom muzike u našoj zemlji smatra sizifovskim poslom, s obzirom da je sav teret oko CD-a iznijela sama na svojim plećima.

“Finansijski uz skromnu podršku malog broja prijatelja koji cijene moju dugogodišnju posvećenost, a svi dobro znamo da je ovo jedan jako skup i jako zahtjevan posao. Ipak je to 27 izvornih numera, koje su odsvirane sa živim instrumentima. Mnogo sati, dana i mjeseci smo proveli u studiju. Da nije bilo i Peđine želje da ovo uspije, od CD-a ne bi bilo ništa”, dodaje ona.

Na nedavno održanom koncertu u čast Ksenije Cicvarić u Podgorici Tanja je bila među prvima koji su pozvani da otpjevaju pjesme u čast velike dive. Imponuje joj što je nazivaju Ksenijinom nasljednicom i što tu titulu dijeli rame uz rame sa čuvenom Brankom Šćepanović.

“Branka je već odavno zauzela svoje mjesto kao legenda crnogorske izvorne muzike rame uz rame sa Ksenijom. Ja svoje mjesto iza njih dvije polako pokušavam da zaslužim i jako mi imponuje što me uopšte upoređuju sa te dvije dive naše muzike. Ksenija je svojom jedinstvenošću obilježila 20. vijek, a Branka svojom autentičnošću i prepoznatljivošću i 20. i 21. vijek. Pa ko ne bi bio ponosan da naslijedi njih dvije?”, ističe Tanja.

Muzika koju sluša današnja omladina joj se ne dopada mnogo.

“Ne slušam turbo folk ili pop folk, kako li ga ko zove, tu i tamo se možda i dogodi da neka pjesma privuče moju pažnju. Mišljenje mi nije lijepo o modernoj muzici, ali s druge strane ko sam ja da nekome branim da nešto sluša ako mu se dopada? Ne branim ni svojoj djeci iako nijesam nezadovoljna njihovim muzičkim senzibilitetom”, smatra ona.

Privatno voli da sluša izvornu muziku, a prijaju joj i pop balade.

“Izuzev par nekih svijetlih primjera današnjeg vremena, ostala sam u prošlom vijeku”, šali se Šeter.

Žali što naša država ne radi više na promociji narodnog melosa.

“Postojalo je nekoliko festivala narodne muzike kod nas i svi su ugašeni. Svaka normalna država mora da čuva svoju tradiciju i da o njoj vodi računa i da ove mlade naraštaje upoznaje sa tradicijom. Raduje me kad vidim ove prekrasne djevojčice iz hora Zvjezdice kako pjevaju izvorne pjesme. Hor Zvjezdice je inače, po meni, mnogo vrijedan za crnogorsku kulturu i usmjeravanje mladih naraštaja, Tamo djeca slušaju i pjevaju ono što im priliči. Jedina svijetla tačka, nažalost”, zaključuje Tanja.

S.Bošković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Далеко од Ксеније свјетлосну годину, а нека је само здраво.

veki
Gost
veki

a od BrankeŠ. koja pjeva Ksenijinu pjesmu a ne zna riječi..Milica nije podigla KRATKU nego TANKU rašicu,zagazila vodu Ribnicu

veki
Gost
veki

zašto ne objaviš moj komentar

Pjer
Gost
Pjer

Seter znali ko odakle potice

Send this to a friend