Muzika film i TV

Vanja Milačić: Dug put sam prešla da dođem do osjećaja da zavolim sebe

Foto: Nebojša Babić

Ljubitelje teatra obradovala je vijest o dvije nove premijere u beogradskim pozorištima, ali i činjenica da u obje predstave glavne uloge igra Vanja Milačić, glumica pozorišnog dara i energije, koja gotovo dvije decenije ne prestaje da iznenađuje publiku bogatstvom umjetničkog izraza.

“Osjećam se počastvovanom što mi je ukazano povjerenje grada Čačka i njegovih građana da odigram boginju njihovog podneblja i da na taj način umjetnički i ljudski novim generacijama približim mogućnost da saznaju koliko je Nadežda Petrović bila i jeste značajna. Osim njenih visokoumjetničkih slikarskih radova, ostavila nam je mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živjeti”, poručuje Vanja povodom monodrame “Nenapisana pisma”, koju igra na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kad glumica, pored svih tekućih obaveza, ima i dvoje djece, praktično je nemoguće da svakodnevicu stavi na “off” i kaže: “Na mene ne računajte, ja sada učim tekst na predstavu”.

“Ko još ima takav luksuz da svakodnevicu stavi na “off”? Stižem sve, dan mi traje dvadeset sati. Nekad se srušim od premora, ali volim svoj posao i odabrala sam da budem odgovorna majka, organizovana domaćica, posvećena glumica i kad god mi je naporno, osvijestim da je ovakav radni dan sve o čemu sam maštala”.

Izgleda da smo u poslednjih godinu, dvije, otkako je korona zagospodarila našim životom, zaboravili da se družimo, smijemo… Jeste li i sami prolazili kroz te faze?

“Korona je u naš život donijela jednu vrstu preispitivanja i sagledavanja kvaliteta sopstvenog života. Nisam je doživjela neozbiljno, ni loše. Uradila sam sve što mogu da zaštitim sebe i druge, vakcinisala sam se na vrijeme, što savjetujem ljudima da urade jer je to jedini način da stvorimo odbranu od nečega što nam nije u cjelosti poznato. Smatram da je u 21. vijeku zaista glupo umrijeti od boginja, zauški ili šarlaha, pa sad i od korone. To je nešto što će uskoro biti iza nas. Zagrljaji, smijeh, druženja nisu prestali da budu dio moje svakodnevice. Ono što mi je istinski smetalo i što mi sada smeta je tretman pozorišta u vanrednim okolnostima, smanjeni kapacitet publike i jedno iživljavanje kome gledalac mora da se podvrgne kako bi sjedio u gledalištu. Nepravedno je u odnosu na druge događaje i u ovom trenutku nedopustivo”.

Uz napomenu da niste psiholog, niti lajf kouč, nedavno ste poručili: “Zadovoljstvo je napraviti od sebe udobno mjesto za život. Postati sebi prijatelj i skloniti se samom sebi s puta. Vrednovati svoj minut, sat, dan, dozvoljavati da te prođe loša misao, loš osjećaj.”

“Imam 44 godine, veliko životno i emotivno iskustvo da bih sebi dozvolila da drugačije razmišljam. Dug je proces bio doći do sebe, dug put sam prešla da dođem do osjećaja da se zavolim. Godine odlaska kod terapeuta, što smatram mentalnom higijenom, iskustvo borbe s depresijom o kojoj ću tek otvoreno govoriti jer to smatram “koronom” ovog vremena, iskustvo transcendentalnog meditiranja i još mnogo drugih znanja koje sam stekla na putu do sebe, doveli su me do samoudobnosti i osjećaja mira sa sobom, što smatram najdragocjenijim iskustvom do sada”.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
GogadelbojBakin trn
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goga
Gost
Goga

generacija smo, kako je stupila na asfalt beogradski okrenula je na ekavicu…

delboj
Gost
delboj

Paaaa, ako je neko volio iskljucivo samo sebe, jos od ranih skolskih dana onda je to gospodja Milacic.

Bakin trn
Gost
Bakin trn

Pozdrav za Vanju. Vjerujem da je u životu odabrala pravi put, ali u svom poltičkom angažmanu, na žalost – pogrešan.

Send this to a friend