Muzika film i TV

Vlado Kalember otkrio istinu o odlasku iz Srebrnih krila: Od početka je bio problem

Vlado Kalember, Foto: Leonora Bedić

Pjevač Vlado Kalember neosporna je legenda na prostorima bivše Jugoslavije. Tokom karijere je nanizao uspjehe kojima bi se rijetki mogli približiti, a od samih početaka važi i kao jedan od najvećih zavodnika bivše države. Slavan i kao solo umjetnik, mnogima je ipak najpoznatiji kao pjevač Srebrnih krila.

Vlado je nedavno sa kultnom grupom izdao novi album naziva ‘Opasno je ljubit ženu’. Istog naziva je i singl koji na YouTubeu iz sata u sat privlači sve više pregleda. Ovo je samo još jedno postignuće u njegovoj karijeri sa Krilima, koja je napustio sada već davne 1987. godine.

Upravo ovaj razlaz, koji je potresao bivšu državu, bio je jedna od tema intervjua koji se proširio medijima. Hrvatsko diskografsko udruženje (HDU) u sklopu projekta ‘Diskografska spajalica‘ razgovarala je sa Kalemberom, koji je otkrio šta je tačno kumovalo odlasku iz Krila.

“Mi smo bili prvi bend iz Hrvatske koji je napravio megauspjeh. Prvi bend koji je imao megaturneje i koncerte. Bili smo pioniri svega toga i kao početnici na tom nivou posla pravili smo i neke greške. Između ostalih, jedna je bila takozvana prevelika diskografska prisutnost”, komentarisao je Vlado.

“Problemi su nastali zato što smo mi već na početku dobili najboljeg menadžera – Vladimira Mihaljeka Mihu. Imali smo najbolje uslove, ali i strašno velike troškove, jer smo putovali kao glomazna i skupa ekipa. Imali smo tri šlepera opreme, čak smo na jednoj turneji imali vlastitu pozornicu”, dodao je.

Iako prema mnogima Srebrna krila nisu više bila ista bez Vlada, i nakon njegovog odlaska ostali su popularni. A u prilog tome da između njih i dalje postoji ljubav govori i novoostvarena saradnja, koju su svi obožavatelji s nestrpljenjem godinama iščekivali.

Podsjetimo, njihova karijera krenula je krajem 70-ih, a najveći uspjeh doživjeli su 1983. godine kada su za 10 dana rasprodali dvoranu u koju stane 25 hiljada ljudi. Singl koji ih je vinuo u visine bila je kultna pjesma ‘Ana’, za koju je Vlado priznao kako je u nekoliko navrata odbijena.

Naposlijetku se kao singl prodala u više od 500 hiljada primjeraka te stekla kultni status. Na već spomenutom novom albumu, Vlado i Krila su svom hitu odlučili dati novo ruho. Stoga je u novom aranžmanu ostvarena saradnja sa Vladovom bivšom suprugom, violončelistkinjom Anom Rucner.

Send this to a friend