Muzika film i TV Nije Zlatni Meksikanac svima taličan

Za njih je Oskar bio početak i kraj uspjeha u filmskoj industriji

Najveće dostignuće za bilo kojeg glumca u Holivudu je dobiti Oscara. Od tada pa do kraja života, oslovljavaju ih sa “dobitnik Oskata” ili “oskarovac”. Međutim, prema pričama nekih koji su osvojili Oskara za svoje uloge, radi se više o prokletstvu nego o blagoslovu.

Glumac Adrijen Brodi (46) dobio je Oskara za ulogu u filmu “Pijanista” producenta Romana Polanskog (86) iz 2002. Glumio je Vladislava Szpilmana, jevrejskog pijanistu koji je čudom preživio uništenje varšavskog geta u Drugom svjetskom ratu. Nakon Oskara pojavio se u još nekoliko filmova, ali nije imao toliko zapažene uloge. Kritičari smatraju da nije ‘tipičan ljepotan’ pa zbog toga nije dobijao uloge, dok neki od njih pretpostavljaju kako producenti ne znaju da iskoriste njegov glumački talenat.

Glumica Mira Sorvino (52), koja je glumila Lindu u njegovu filmu “Moćna Afrodita” iz 1995. dobila je Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu, ali čini se da filmovi u kojima je glumila nakon toga nisu ostavili utisak na kritiku i publiku.

Uprkos tome što ima sve da postane glumačka diva, od talenta do izgleda, Mira je nestala je sa scene nakon nekoliko uloga koje nisu baš bile idealne. Nije problem u glumi, već u filmovima kao takvima, jer nije dobila ni približnu pažnju koliko je dobila s ulogom za koju je dobila Oskara.

Romantična komedija “Opčinjena mjesecom” iz 1987. u kojoj  glumi Loretu Kastorini, djevojku koja se zaljubljuje u brata muškarca za kojeg treba da se uda, donijela je pjevačici Šer (73) Oscara za najbolju glumicu. Film je bio veliki hit i dokazao je kako talent koji ima Šer ne leži samo u muzici, a u to se vrijeme činilo kako je pred njom čitava nova karijera. Međutim, svi filmovi koje je snimila nakon toga nisu bili uspješni toliko kao onaj koji joj je donio Oskara.

Send this to a friend