Muzika film i TV

Zaboravljeni nastup Arete Frenklin i film koji je oživio snagu kraljice soula

Krajem 1971. godine, Horskom zajednicom Južne Kalifornije u Los Anđelesu pročule su se nevjerovatne vijesti. Areta Frenklin dolazi u grad da snimi gospel album, a 25 članova ovog hora pjevaće prateće vokale.

Grupu pjevača predvodio je jedan od najznačajnijih gospel muzičara tog doba, prečasni Džejms Klivlend, a članovi su mahom poticali upravo iz Los Anđelesa. “Prečasni je samo rekao: ‘Ti ideš na probu, i ti ideš na probu’”, prisjeća se Meri Hol, tada 22-godišnji alt.

“Nisam mogla da vjerujem da se spremam da pjevam sa Kraljicom soula. To je još uvijek jedan od najboljih trenutaka u mom životu.”

Taj trenutak – dvije noći muzike i usklađivanja glasova prije nego što će se nastupiti uživo pred publikom u jednoj baptističkoj crkvi – odveo je do najprodavanije ploče Arete Frenklin u istoriji, “Amazing Grace”, koju su činili i aranžmani kultnih gospel pjesama poput “How I Got Over” i “What a Friend We Have in Jesus”.

Sve donedavno ovo živo izvođenje, iako zabilježeno na snimku, bilo je malo poznato.

“Amazing Grace” sada je u ograničenom broju primjeraka ponovo u prodaji, a fanovi konačno mogu da pogledaju nastup.

Areta je do 1971. godine već bila jedna od najvećih zvijezda pop muzike, sa hitovima poput “Respect” i “Think”.

Čelnici kompanije “Warner Bros.”, koji su Aretinu producentsku kuću “Atlantic Record” otkupili još 1967. godine, nadali su se da će film za gospel uraditi ono što je Vudstok učinio za pop muziku. “Warner” je režiju prepustio Sidniju Polaku.

Probe u Los Anđelesu su počele mjesec dana ranije, a držao ih je Klivlend koji je Areti bio mentor kada je bila dijete.

Areta, tada 29-godišnjakinja, trebalo je da dovede ritam sekciju iz Njujorka. Klivlend je zaposlio harizmatičnog 27-godišnjeg Aleksandera Hamiltona da diriguje horom.

Konačno izvođenje, kako se na Polakovim pažljivo ukomponovanim snimcima vidi, prštalo je od tuge i od radosti. Znoj i suze slivaju se niz Aretino lice. Klivlend jeca. Starije žene u redovima u transu.

Kada se pročulo da je Areta u gradu, isprva skromna publika od prve večeri sjutradan se pretvorila u masu. Njen otac je požurio u Los Anđeles da zauzme mjesto u prvom redu – ali i da održi govor.

Cijenjena gospel pjevačica Klara Vord sjedela je pored njega u šljokičastoj haljini. Svratili su i Mik Džeger i Čarli Vots iz Stounsa.

Ali Polak i njegova ekipa napravili su grešku; u produkciji je učestvovalo mnogo ljudi, nisu se koristile klape, i snimak nije usklađen sa zvukom.

Tim je odustao od filma prije šest nedjelja. Sa napretkom digitalnom tehnologije, producent Alan Eliot uspio je da sinhronizuje snimak.

Iako se Areti nije dopao film i dugo se opirala objavljivanju, njena rođaka Sabrina Ovens ga je nedavno podržala.

“U trenutku kada sam vidjela film prvi put prije tri godine, znala sam da i drugi moraju da ga vide”, kaže ona.

Send this to a friend