Muzika film i TV

Zašto je Mikaela Koel trenutno najzanimljivija žena na svijetu

Mikaela Koel je trenutno jedna od najzanimljivijih žena na svijetu. Talentovana, proniciljiva i beskrajno duhovita, kroz čitavu karijeru pomjerala je granice. Ona je glumica, scenaristkinja i pjesnikinja, a nedavno je postala prva crna žena koja je osvojila Emmy nagradu za izuzetan scenario serije “I May Destroy You”. Zašto vrijedi upoznati se sa djelima ove žene?

Nikada nismo imali veću produkciju serija i filmova, pa je u tom moru sadržaja nekada zaista teško pronaći kvalitet. Međutim, od prve scene serije “I May Destroy You”, jasno je da je iza ovog remek-djela stoji neko osvježavajuće pametan i maštovit.

Mikaela Koel je snažan ženski glas. Dolazi iz radničke porodice imigranata – njeni roditelji su porijeklom iz Gane, a odrasla je u surovom istočnom Londonu. Bila je jedina crna djevojčica u svom razredu, zbog čega je priznala da je na zadirkivanja druge djece uzvraćala nasiljem. Na studijama je napravila još jednu prekretnicu, postavši prva crna žena koja je primljena na Gildhal školu muzike i drame poslije pet godina.

Svoj turbulentan život i iskustva rasizma, izolacije, buntovništva, nasilja i upoznavanja sebe iskazivala je poezijom, koju je javno recitovala na početku karijere. Ali ubrzo je otkrila televizijski format, koji je krunisan jednom od najboljih serija koje su se pojavile u posljednje vrijeme. Njen književni talenat može je lako svrstati u najuzbudljivije pisce današnjice.

Mikaela je stvorila možda i najbolju seriju o seksualnom nasilju i svim “sivim” zonama koje se u posljednje vrijeme sve više razotkrivaju u javnom diskusu. Ona glumi Arabelu koju je u pijanom stanju silovao muškarac u javnom toaletu. Osim ovog vida seksualnog nasilja, dočarane su i druge situacije u kojima se napastvovanje odvija, ali ga je zbog specifičnih okolnosti nije lako (zakonski) dokazati.

Muškarac skida kondom usred odnosa, iza leđa partnerke, bez njenog znanja ili pristanka – da, ovo se smatra oblikom seksualnog nasilja u zakonima više zemalja – bilo je presuda za ovakve slučajeve u Njemačkoj i Kanadi.

Muškarac pristaje na odnos sa partnerom, koji se i dogodi, ali na kraju svega, njegov partner ga prisili da to urade još jednom, bez njegovog pristanka – ovo je silovanje, iako je u početku dao saglasnost za odnos. Takođe izuzetno teško za dokazivanje na sudu.

Djevojka se upušta u grupni seks sa dvojicom muškaraca, za koje je vjerovala da se međusobno ne poznaju – ali nakon toga shvata da su ipak imali dogovor da je zavedu. I ovo je jedan oblik seksualnog nasilja, koje su mnogi osjetili na svojoj koži.

Međutim, možda najblistaviji momenat serije je govor o “Bobu” – zamišljenom muškarcu (ili ženi) koji jako dobro zna da nasilje čini, ali se uspješno kreće u zoni gdje ni sama žrtva nije sigurna šta joj se uopšte dogodilo.

“Bob je uvjeren da si luda. On misli da je sve ovo malo nepotrebno i da stvar sa ličnim granicama otišla predaleko. I veoma je uvjeren u svoje stavove jer je ispitivao granice o kojima žene stalno govore, jer je Bob temeljan. Bob je u svojim ispitivanjima pronašao liniju koja ga razdvaja od svih ostalih. Umjesto da je pređe, on ju je samo nagazio vrhovima prstiju. On je iskusio taj osjećaj da bude na toj granici, baš na toj liniji. Nije ni na jednom ni na drugom mjestu, on je u sivoj zoni, gdje ništa nije sasvim jasno. Ne umijemo da artikulišemo to mjesto, ne prati naše riječi, ne možemo tačno da odredimo šta je, ali osjećamo da jeste veoma pogrešno.

Tako da Bob misli da si luda. Da, misli da je najpametniji čovjek u sobi koji zna sve stvari, jer Bob je posmatrao detalje. Moramo početi da posmatramo Boba – reći mu: vidimo detalje. Vidimo te, Bobe. A ako te vidimo, to znači da smo tu sa tobom, sa prstima na toj granici, odmah iza tebe, na tom mjestu, gdje pravila, jasnoća, zakon i granice prestaju da postoje. Pokazaćemo ti na šta tačno mislimo kada kažemo silovanje”.

Na dodjelama prestižnim Emmy nagrada prošle godine, Mikaela je ostala praznih ruku – ali nepravda je ispravljena na ovogodišnjoj ceremoniji, kada je postala prva crna žena koja je osvojila nagradu za izuzetan scenario.

Njen govor je bio jako zanimljiv i inspirativan, a posvetila ga svim žrtvama seksualnog nasilja.

“Pišite o onome što vas plaši, od čega vam je neprijatno. U svijetu koji nam nalaže da pratimo živote drugih, kako bi nam to pomoglo da bolje utvrdimo šta osjećamo sami prema sebi, osjećamo potrebu da budemo stalno vidljivi – jer izgleda da se vidljivost ovih dana nekako poistovećuje sa uspjehom – ne bojte se da nestanete. Od svijeta, od nas, na neko vrijeme. I vidite šta će vam doći u tišini”.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Terra nova
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Terra nova
Gost
Terra nova

Rasizam u Engleskoj, ko bi reka, a oni dijele lekcije cijelom svijetu a Balkanske zemlje su im specijalitet u dijeljenju lekcija o humanizmu – kakvi su to licemjeri arogantni.

Send this to a friend