Muzika film i TV

Završen štrajk u Holivudu: Koštao je više od pet milijardi dolara

Foto: Profimedia

Nakon skoro punih pet mjeseci, sinoć je potvrđeno da je okončan štrajk holivudskih pisaca, pišu američki mediji, prenosi Tanjug.

Članovi odbora Sindikata holivudskih pisaca odobrili su ugovor sa studijima, vraćajući holivudsku filmsku industriju bar djelimično u normalnu nakon istorijskog zastoja proizvodnje filmova, prenosi AP.

Dva dana nakon što je postignut provizorni sporazum sa koalicijom najvećih holivudskih studija, servisa za striming i produkcijskih kompanija, upravni odbori istočnog i zapadnog ogranka Udruženja pisaca Amerike i njihov zajednički pregovarački odbor glasali su za prihvatanje sporazuma.

Nakon glasanja, oni su proglasili da je štrajk završen i da će pisci moći da počnu sa pisanjem scenarija već od danas.

Štrajk holivudskih pisaca, scenarista počeo je 2. maja, a 13. jula pridružili su im i članovi Udruženja filmskih glumaca (SAG). BBC podsjeća da je ovo bio najduži štrajk koji je pogodio Holivud u posljednjih nekoliko decenija.

Pisci su stupili u štrajk nezadovoljni platama i upotrebom vještačke inteligencije (AI) u filmskoj industriji. Prema procjeni ekonomiste Milken instituta Kevina Klovdena, štrajk je koštao američku ekonomiju oko pet milijardi dolara.

Send this to a friend