Muzika film i TV Bez mnogo dodira

Zbog korone scene seksa više neće biti iste

U vrijeme pandemije mnogo se toga promijenilo, a dodirivanje je svedeno na minimum – čak i u filmovima.

Snimanje filmova dopušteno je u Los Anđelesu, Atlanti i u inostranstvu, a industrija je bila prisiljena da stvori nova pravila kako bi se na snimanjima održali što sigurniji uslovi. Jedno od pravila? Ograničite vrijeme bliskosti među glumcima.

Ovo možda djeluje kao jedno od nenormalnijih pravila koje donosi “novo normalno” jer bliskost je itekako bitna za glumce.

Ali to je nešto čime će se baviti “koordinatori intimnosti”. Ako vam titula nije poznata, radi se o osobama koje podučavaju i pomažu kod snimanja scena seksa i golotinje u filmovima i serijama, a riječ je o relativno novom pozivu koji se pojavio tokom 2010-ih i s vremenom postajao sve popularniji. Eksploziju popularnosti doživio je krajem 2017., paralelno s rastom popularnosti #MeToo pokreta.

Niko ne voli koordinatore

Iako se takve scene snimaju na zatvorenim setovima s manjom ekipom, potreba za koordinatorima rezultat je nedostatka protokola zbog čega su mnoge glumice i glumci takve scenama smatraju traumatičnim, i fizički i psihički.

Džin Franzblau obučila se za koordinatorku početkom 2019., a jedan od najvećih poslova bio je rad na filmu Duboka voda s Benom Aflekom i Anom de Armas. Tokom snimanja započela je pandemija i Džin se, kao i mnogi drugi, zapitala što se to događa, a uplašila se i da je počela s karijerom koja nema budućnost.

No, premda neki opravdano strahuju da bi pandemija mogla da utiče na scene seksa, činjenica je da bi pandemija samo mogla dodatno da popularizuje posao koordinatora.

Osim koreografije eksplicitnih scena, koordinatori pomažu glumcima da definišu granice pa je njihova uloga zapravo savršena za vođenje glumaca i ekipe u vrijeme koronavirusa, u saradnji s medicinskim stručnjacima koji će takođe biti na setu.

“Dio našeg posla su jako teške rasprave o pristanku i tome da se moramo pobrinuti da glumci imaju sve informacije koje im trebaju kako bi donijeli odluku koja je najbolja za njih”, govori koordinatorka Amanda Blumental.

Nije teško pretpostaviti da koordinatori za intimnost nisu omiljeni na snimanjima jer rasprave o “granicama” i “pristanku” nisu nešto na šta filmaši žele da gube previše vremena jer samo dodatno stvara pritisak u već ionako stresnoj situaciji. Uz sve to vrijeme je novac, a koordinatori troše vrijeme na mnogima “nezanimljive” teme. Njihov je posao nužno zlo, nešto što filmaši moraju odraditi kako bi bili mirni da su pokrili sve terene u ovim preosjetljivim vremenima.

Ono što je davež rediteljima i snimateljima nije toliko nevažno glumcima kojima scene seksa ponekad izazivaju veliku nelagodu. I ne radi se uvijek o sramežljivosti već i traumama izazvanim seksualnim uznemiravanjem koje u Holivudu, ali i društvu, nisu rijetka pojava.

Isto tako, mogu pomoći i u kreativnom smislu. Ponekad njihov posao podsjeća na posao koreografa jer scene seksa često su kao scene plesa.

“Radi se o dvoje ljudi koji se zajedno kreću u istom ritmu kako bi ispričali priču. Kada se neko pobrine da im bude ugodno, to znači da i profesionalno mogu postići svoj maksimum”, govori koordinatorka Ita O’Brien.

Ne, scene seksa neće nestati

Sve ovo što je navedeno itekako će biti od velike pomoći u doba pandemije jer treba pronaći načine da se dodirivanje svede na minimum bez potrebe da intimnije scene izbacite iz scenarija.

Trenutna situacija nije sjajna. Većina produkcija je u limbu, otežana komplikovanom logistikom povezanom s testiranjem, držanjem distance, putovanjima, osiguranjem, rasporedima i zaštitnom opremom. Snimanja koja su nastavljena, čak i sapunice, potpuno su izbacila intimne scene, a posao koordinatora jedva da je prepoznat, a kamoli da je uređen nekim pravilnikom.

A glumice su u takvoj situaciji još izloženije nepropisnom ponašanju na setu jer će zbog pandemije i straha od manjka poslova pristajati na stvari na koje inače ne bi pristajale.

“Glumci su programirani da pristaju na sve. Ne žele pitati za ono što im treba niti se previše žaliti jer nisu ti koji kontrolišu”, govori koordinatotka Marsi Lirof.

Ipak stvari ne moraju biti toliko pesimistične. Sigurnost neće postati manje bitna samo zato što je teže stvoriti idealne uslove. Na kraju krajeva, scene seksa neće nestati samo zato što je postalo komplikovanije snimiti ih.

Koordinatorka Ketrin Okif uvjerena je da je ovo idealno vrijeme za razgovor o ličnom prostoru jer to je nešto bitno i ozbiljno. Seks, intimnost i golotinja su dio ljudskog iskustva i to ih čini moćnim stvarima, ali kao i sve ostalo, postali su rizični.

U svakom slučaju, Holivud će pronaći način da neometano nastavi s poslom okretanja velikih zarada na blagajnama.

Send this to a friend