Showbiz

Buntovna sestra kraljice Elizabete bila je primorana da se odrekne prave ljubavi

Kad se princeza Margaret rodila, bila je četvrta u redu za tron…

Bilo je malo vjerovatno da će ga naslijediti jer je bila mlađa ćerka kraljice Majke i kralja Džordža VI. Njen otac nije trebao da bude kralj, ali njegov stariji brat, princ od Velsa koji je trebao biti okrunjen kao Edvard VIII, nije htio da se odrekne ljubavi sa ženom koja ima dva razvoda iza sebe, Valis Simpson.

I dok je Elizabeta uvijek bila odgovorna i ozbiljna, Margaret je bila očeva miljenica. Razmazio ju je jer navodno nije htio da je se tretira lošije samo zato što je mlađa – baš kao što su njega tretirali u porodici. Margaret je uvijek bila ekstrovertirana, zaigrana, buntovna. Voljela je umjetnost i bila izvrsna pijanistkinja.

Kad je napunila 18 godina, počela je da obavlja kraljevske dužnosti. Ali, njena zaigranost već tada je zaintrigirala britansku štampu.

Bila je, zapravo, Dajana svog doba – pratili su je u stopu i izvještavali o njenim raskošnim Diorovim haljinama, razuzdanim žurkama u Američkoj ambasadi, i čestim noćnim izlascima.

Sve je prestalo 1952. godine, kada je preminuo njen otac, a Elizabeta postala kraljica. Margaret je imala 22 godine i u to vrijeme se zbližila sa očevim asistentom Piterom Tounsendom.

Godinu dana poslije zamolili su Elizabetu II da im da dopuštenje za brak, ali problem je bio što je Tounsend bio razveden. Kraljica ih je zamolila da se strpe još godinu dana.

Njihova veza otkrivena je iste godine. Sve što su mediji vidjeli je da je na jednom događaju, kada je pored Tounsenda čekala kočiju, s njegove uniforme sklonila komadić končića. Mediji su shvatili šta se događa i objavili priču.

Problem u njihovom braku bilo je što, prema pravilima crkve, razvedeni smiju da se vjenčaju jedino uz dopuštenje kraljice i oba doma Parlamenta. Parlament je odmah odbio jer nisu htjeli da naprave istu grešku kao sa kraljem Edvardom i Volis Simpson.

Jedina opcija koju je imala je da se odrekne svoje titule kao i titule svoje djece i njihovog prava na nasljedstvo britanskog trona. Nije smjela da ima više nikakve veze s kraljevskom porodicom.

U roku od sedam dana od kada je objavljena vijest o njihovoj vezi, Tounsend je dobio naredbu da mora da se preseli u Brisel, gdje je dobio mjesto u britanskoj ambasadi. Margaret je bila na službenom putovanju u Rodeziji sa majkom, a kada se vratila njega nije bilo.

Vidjeli su se ponovno tek poslije tri godine u Engleskoj, kada je premijer ponovio da neće dati dopuštenje za njihov brak. Princeza je sada morala da odluči da li hoće da postane obična građanka ili će zaboraviti Tounsenda.

Javnost je navijala za brak. Čak 95 posto čitatelja jedne od najpopularnijih novina u Britaniji, Dejli Mejla, izrazilo je podršku Margaret i Tounsendu.

“Marg, radi šta želiš!”, vikale su princezi žene na javnim događajima. Kraljica Elizabeta II se nije izjašnjavala, a Margaret je 31. oktobra 1955. godine objavila svoju izjavu.

“Željela bih da objavim da sam odlučila da se ne udam se za kapetana Pitera Tounsenda. Svjesna sam da bih, ako odbacim pravo na nasljedstvo trona, mogla ući u građanski brak. Ali, vodeći se Crkvenim učenjem da je hrišćanski brak neraskidiv i imajući na umu moje obaveze prema “Commonwealthu”, odlučila sam koji su moji prioriteti. Odluku sam donijela sama, a učvršćena je podrškom kapetana Tounsenda. Duboko sam zahvalna za brigu svima koji su je izrazili i koji su se molili za moju sreću”, stajalo je u izjavi koju je potpisala samo s “Margaret”.

Pet godina kasnije udala se za fotografa Entonija Armstrong-Džounsa, sa kojim je imala dvoje djece, Dejvida i Saru.

Na vjenčanje, inače prvo koje je snimano za televiziju, od stranih kraljevskih porodica pojavila se samo danska kraljica Ingrid. Drugi su mislili da je neprimjereno da se kraljeva ćerka udaje za fotografa.

Margaret i Entoni dobili su titule grofa i grofice od Snoudona, a sestra Elizabeta II poklonila joj je dio zemlje na ostrvu Mustik, u sklopu Sveti Vinsent i Grenadini. To je postalo njeno utočište.

Brak sa Entonijem nije bio srećan. Varali su jedno drugo i konačno razveli 1978. godine. On se ubrzo ponovno vjenčao, dok se ona više nikada nije udavala.

U Velikoj Britaniji uskoro će izaći velika biografija buntovne princeze, a dio o njenim navikama već je objavljen u javnosti. Ide otprilike ovako.

“Budila se oko 9 sati ujutro i imala doručak u krevetu. Zatim je dva sata slušala radio u krevetu, čitala novine koje bi kasnije pobacala po podu i pušila. Oko 11 sati bilo je vrijeme za jednosatnu kupku, a onda šminkanje i oblačenje.

Tačno u 12,30 pojavila bi se u dnevnom boravku kako bi popila čašu votke, a u 13 sati ručala je sa kraljicom Majkom. Svaka bi popila pola flaše vina, a za dezert su posluživali voće i razne vrste sireva”.

Hedonistkinja, Margaret je bila strastvena pušačica, baš kao i njen otac, a prestala je tek 1991. godine, nakon što joj je lijevo plućno krilo odstranjeno.

Margaret je preminula 2001. godine nakon nekoliko moždanih udara, a sahranjena je na privatnom groblju.

Send this to a friend