Showbiz imao još jednu ljubav - pričanje priča

Drugo lice Kobija Brajanta: Pisao je knjige i pjesme, stvarao serije sa željom da zbliži porodice

Drugo lice Kobija Brajanta: Pisao je knjige i pjesme, stvarao serije sa željom da zbliži porodice

Pored košarke i svoje porodice, Kobi Brajant je imao još jednu ljubav – pričanje priča, što i ne čudi znajući da je ova zvijezda veći dio života provela u Los Anđelesu, filmskoj prijestonici svijeta. Prije dvije godine osvojio je Oskara za kratki animirani film “Draga košarko”, a osnovao je produkcijsku kuću sa namjerom da “stvara priče koje inspirišu djecu i porodice da se zbliže jedni s drugima”.

Uz to, svoje sportsko bogatstvo drastično je uvećao kao preduzetnik. Postojao je Kobi Brajant koga smo malo poznavali…

Brajantova ljubav prema pričama sve vrijeme je bila njegova pokretačka snaga. Trenutak kada je napustio NBA zauvijek je sačuvao u pjesmi “Draga košarko”, u kojoj je opisao ljubav prema igri, gajenu od svog djetinjstva, priznajući da je njegovo tijelo dalo sve što je moglo za ovaj sport. Na osnovu pjesme nastao je istoimeni film koji je Kobiju u 2018. godine donio Oskara za najbolji kratki animirani.

“I svi mi znamo, bez obzira šta sljedeće da uradim, uvijek ću biti onaj klinac sa urolanim čarapama, kantom u ćošku, pet sekundi na satu i loptom u ruci”, govori Kobi u filmu.

“Draga košarko” je producirala Brajantova kompanija Graniti Studio (Granity Studios). Brajnt je osnovao Graniti sa idejom da stvara projekte u kojima će se spojiti njegove dvije ljubavi prema pričama i sportu. Iz ove kuće potekle su knjige, serije, podkasti i filmovi.

Nije mogao da spava od mnoštva ideja – serije, knjige, podkasti…

Analizirao je “Hari Potera”, “Ratove zvijezda” i Dizni filmove kako bi naučio sve o mehanici priča i razvoju likova. Nekada mu se u glavi vrtjelo toliko ideja da nije mogao da spava, rekao je on za “Orange County Register”, da bi usred noći otišao u svoju kancelariju, u kojoj su visile slike Stiva Džobsa, Volta Diznija i Dž. K. Rauling.

U novembru je prilikom intervjua za CBS rekao kako bi želio da ga pamte kao “osobu koja je stvarala priče koje su inspirisale djecu i porodice da se zbliže jedni s drugima”.

Na njegovu karijeru filmaždije sjenku je bacila optužba 19-godišnje žene za silovanje. Hiljade ljudi pisalo je tada da mu se ukine nominacija za Oskara. Krivični postupak je prekinut kada je žena odbila da svjedoči, a dvije strane su se kasnije dogovorile van suda. Brajantu, koji se javno izvinio, ali ostao pri tome da je imao njen pristanak prije odnosa, odbijeno je članstvo u američkoj Akademiji filmskih umjetnosti i nauka.

Ipak, Graniti je uradio i seriju “Detalj” (“Detail”) koja se vrtjela na ESPN Plus sports kanalu, a koju je napisao, producirao i vodio Brajant. On je takođe producirao “The Punies”, podkast o fikcionalnim pričama mladih koji su sanjali velike sportske snove, a sarađivao je i sa piscem Veslijem Kingom na “Wizenard” seriji, franšizi za tinejdžere koja spaja fantaziju i sport.

Nakon njegove smrti svijet je saznao da je Kobi sarađivao i sa čuvenim piscem Paulom Koeljom na knjizi. Koeljo je tvitovao kako će knjigu obrisati, jer više nema smisla.

Jednu je napisao i sam.

“Kobi Brajant – Mentalitet Mambe: Kako ja igram” Brajantova prva knjiga, objavljena 2018. godine, najprodavanija je na Amazonu od ponedjeljka… Toliko tražena da je Amazon privremeno ostao bez zaliha.

Send this to a friend