Showbiz Muzičar više nikada nije bio isti

Kako je Erik Klepton preživio smrt svog četvorogodišnjeg sina

Pjesmu “Tears in heaven” inspirisala je tragedija poslije koje muzičar više nikada nije bio isti.

Početak devedesetih bio je izuzetno turbulentan u privatnom životu slavnog muzičara. Najprije su 1990. njegov prijatelj Stivi Rej Von, menadžer i dvojica tehničara stradali u helikopterskoj nesreći. Od ovog gubitka Klepton se jedva oporavio, kada je stigao najteži udarac od svih.

Samo sedam mjeseci kasnije, 20. marta 1991, njegov četvorogodišnji sin Konor stradao je u jezivoj nesreći. Dijete je skakalo po krevetu u stanu majčine prijateljice, na 53. spratu jednog nebodera u Njujorku. Maleni Konor ispao je kroz prozor, pao na krov obližnje četvorospratnice i ostao na mjestu mrtav.

Put do potomstva nije bio lak za muzičara. Oženio se sa Peti Bojd 1979, ali nisu imali djece. Više puta su iskusili bol neuspješno in vitro oplodnje. Zatim je započeo vanbračnu vezu sa menadžerkom Ivon Keli, koja mu je rodila ćerku Rut 1985. godine. Nedugo zatim, Klepton je uplovio u romansu sa italijanskom manekenkom Lori del Santo, i sa njom dobio malog Konora 1986. godine. Tek u zrelom dobu, Klepton je dobio veliku porodicu – 2002. se vjenčao sa Melijom Mekeneri, i dobili su ćerke Džuliju (16), Elu (14) i Sofi (12).

Nakon stravične tragedije, muzičar se povukao u sebe i izbjegavao kontakt i sa najbližima. Iz izolacije ga je izvukla prilika da piše muziku za film o zavisnosti od droge, “Rush”.

Iz njega je tada izašla prepoznatljiva melodija, i možda najdirljiviji tekst – “da li bi mi znao ime, kada bismo se sreli u Raju”?

“Postoji ta pjesma koju sam napisao za jedan film, ali je duboko povezana i sa onim što mi se dogodilo, sa mojim sinom. To je pjesma koja mi se ‘motala’ po glavi neko vrijeme, ali nije imala razlog da nastane sve dok nisam počeo rad na ovom filmu. Istina je da možete da je tumačite kao pjesmu o mom sinu, ali možete i da je shvatite kao dio filma,” rekao je svojevremeno muzičar.

Koautor pjesme je Vil Dženings, a Klepton je snimio i “Unplugged” verziju za MTV i objavio istoimeni album. Album “Unplugged” dostigao je vrhove top lista i bio nominovan za devet Gremija.

“Mislim da podsvjesno koristim muziku kako bih se izliječio, i to zaista funkcioniše. Osjećam se mnogo bolje i od muzike dobijam i mnogo sreće,” rekao je on svojevremeno.

Dženings je bliže opisao proces nastajanja kultne numere.

“Bili smo angažovani da napišemo samo jednu pjesmu za ‘Rush’, za posljednju scenu, ali je Erik onda vidio dio filma koji mu se dopao i rekao mi – hoću da napišem pjesmu o mom malom dječaku. Već je imao u glavi prvu rečenicu, od mene je želio da dopišem ostatak, iako sam smatrao da je toliko emotivna pjesma u potpunosti njegova,” rekao je on.

“Tears in heaven” Klepton je prestao da svira uživo 2004. godine, kao i “My father’s eyes”.

“Više nisam osjećao taj gubitak, i to je dijelom cilj ovih pjesama. Moram da se povežem sa osjećanjima koja su ih iznjedrila. Gubitak više ne osjećam, i ni ne želim da ga osjećam, iskreno. Moj život je sada drugačiji,” rekao je on, koji je ipak vratio na svoju set listu 2013. godine.

Send this to a friend