Showbiz

Mračne strane modelinga: Tražili su da gladujem, imala sam i nepristojne ponude

Bivši model Leanne Maskell (26), ispričala je mračnu stranu industrije modelinga, u kojoj se, kako tvrdi, od djevojaka stalno traži da smršaju i nudi im se “druženje” s bogatimm muškarcima.

Iako je nosila odjeću veličine medium, što odgovara našem konfekcijskom broju 38-40, stalno je bila izložena pritisku da smrša, zbog čega se neko vrijeme borila s depresijom i poremećajem ishrane, a pomislila je čak i da se prijavi u agenciju koja okuplja ‘plus size’ modele, kako bi u miru mogla „da se najede“.

Ispričala je to Leanne Maskell (26), bivši model porijeklom iz Coventryja u Velikoj Britaniji, u emisiji posvećenoj modi, voditeljke Lorraine Kelly, u kojoj je predstavila knjigu Manifest o modelingu, svojevrsni vodič o tome kako izbjeći eksploataciju u toj industriji.

U knjizi opisuje tamnu stranu modne industrije kojoj je posvetila gotovo polovinu svog života.

Leanne je počela da se bavi modelingom u 13 godini. Nakon što su joj se roditelji razveli, s majkom se preselila na Kipar i uprkos tome što se ona protivila toj ideji, majke je u njeno ime potpisala ugovor s agencijom. Još dok je pohađala vikend-kurseve modelinga, dobila je posao, a vremenom i došla do toga da se pojavi u časopisu Vogue, i da predstavlja odjeću za neke od najpoznatijih kuća koje se bave internet prodajom garderobe, kao što su Asos, Nasty gal, Boohoo.com i Urban outfitters.

Iako je još bila tinejdžerka, da bi dobila „mjesto“ u uglednom modnom časopisu, od nje su tražili da skine 3 centimetra u bokovima. Prvo je to odbila, ali je na kraju pristala, zbog emocionalnog pritiska agenta koji joj je vodio karijeru, koji je rekao da će izgubiti posao ako se ne bude pojavila u časopisu.

Iz agencije su počeli da je obasipaju imejlovima, s pitanjima o tome šta je tog dana jela, i svake nedjelje je morala da mjeri kilažu. Mrzjela je svoj život jer se stalno mjerila i brojala šta pojede, što je ubacilo u vrtlog depresije, anoreksije i bulimije.

“Jedan dan bih strogo pazila šta jedem, pa bih nakon mjerenja koje je pokazalo uspjeh, otišla u prodavnicu i kupila ogromnu čokoladu“, priča Leonne. Iako je nakon dva mjeseca skinula 3 centimetra u bokovima, rekli su joj da mora da izgubi bar još dva, ako želi da nastaviti da dobija poslove. Zbog toga je dobila i ličnog trenera, čije su seanse koštale po 100 funti, što je morala sama da plaća.

“Voljela bih da sam bar sa 18 godina svima mogla da kažem: ‘težina nije moj problem’. U početku sam rekla ‘ne’, ali osoba koja mi je vodila posao natjerala me je da se osjećam loše”, priča Leanne, i kaže da je ubrzo razvila poremećaj ishrane, s čime se bori 68 odsto žena u modnoj industriji. Ali, vrhunac svega bio je kad je pitala agente koliku zaradu od pojavljivanja u časopisu može da očekuje, na šta joj je agent rekao kako ti časopisi modelima ne plaćaju ništa.

“OK, želite da se izgladnjujem i radim besplatno?!“, zapitala se tad Leanne. Ali, u stvarnosti, kad uđete u to, objašnjava, na neki način postajete zavisni od toga da stalno dobijate nečije odobravanje i teško je izvući se iz tog kruga, pojašnjava.

U poslu se, kaže, često susretala s jako neprijatnim, pa i ružnim situacijama.

U knjizi opisuje kako je sa samo 13 godina jednom stajala pred dvojicom muškaraca pokrivajući rukama gole grudi, a oni su joj se smijali i rekli da su gay, dok je njenoj 18-godišnjoj prijateljici ponuđeno 10.000 funti za seks. Djevojkama je rečeno da i tokom nedjelje mogu zaraditi, ako žele da idu u klubove s “bogatima”, gdje će dobiti „besplatnu večeru, alkohol i droge koliko žele“, prenosi Daily Mail, piše 24sata.hr.

“Iako se čini da nije tako, modeling nije dobro plaćen posao i djevojkama koje to rade nije jednostavno kad čuju da za jednu noć u Meksiku mogu da dobiju i 10.000 funti”, kaže Leonnie, a prenosi Daily Mail.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Davor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Davor
Gost
Davor

Mogla si dat otkaz i radit u prodavnicu. Pa nisi….
Kakvo licemjerje…

Send this to a friend