Showbiz

Muzičke zvijezde koje su upropastile glas

Kao i svaki instrument, tako i glas mora da se vježba i da se čuva – ukoliko želite da se bavite pjevanjem. Mnoge zvijezde su se oprostile sa svojim slavujem u grlu iz raznih razloga. Ako nisu narkotici, alkohol i cigarete, onda je besomučno silovanje vokala lošom pjevačkom tehnikom.
Pjevači koji su se našli na ovoj listi još uvijek mogu da pjevaju, neki više nisu među živima, ali je neosporna činjenica da više ne mogu da rade svoj posao kao nekad.

Maraja Keri

Jedna od rijetkih pjevačica koja ima raspon glasa od pet oktava i koja može da izvede čuveni zviždavi ton. Bolja formulacija je – mogla je. Maraja je poslije brojnih privatnih problema i nervnog sloma koji je doživjela 2003. godine završila svoju karijeru velike pjevačice. Iako je od 2005. godine izdala pet albuma i na studijskim snimcima sve zvuči u redu, uživo više ne može uopšte da pjeva. Nije problem samo pjevanje visokih tonova, već intonacija i falševi koji su specifični za početnike u ovom poslu.

https://www.youtube.com/watch?v=6PzY8WHzobk

Kristina Agilera

Kristina Agilera pripada kategoriji odlazećih pjevačica. Vječito urlanje i ispjevavanje je prestalo. Neosporan je volumen i specifičnost vokala Xtine, ali dugogodišnje silovanje glasa je rezultiralo promuklom bojom vokala i katastrofalnim uživo nastupima. Agilera je počela sa laganim padom u provaliju 2010. godine sa albumom “Bionic” koji je doživio propast na top listama.

Vitni Hjuston

Pokojna pjevačica je bila najbolji vokal svoje generacije. Nažalost, prije nego što je preminula imala je ozbiljnih problema sa glasom. Dugogodišnje konzumiranje narkotika i alkohola su upropastili sjajan glas po kojem smo je pamtili.

Aksel Rouz

Najprepoznatljivi vokal u istoriji rok muzike u jednom trenutku je shvatio da treba da prestane sa pjevanjem. On i dalje može da pjeva, ali ni upola dobro kao što je to radio ranije. U svojim najboljim pjevačkim godinama bio je sposoban da pjeva nevjerovatne visine sa lakoćom, ali rokenrol život je njegov glas odveo u nekom drugom pravcu. Snimci njegovih nastupa u posljednjih šest godina su uglavnom predmet sprdnje.

https://www.youtube.com/watch?v=mMWEe9ueX5E

Send this to a friend