Showbiz Brane sudiju

Oglasio se sud u slučaju Seve: Ne otimamo niti dodjeljujemo djecu

Iz Opštinskog građanskog suda u Zagrebu oglasili se o predmetu borbe za starateljstvo između pjevačice Severine Kojić i njenog bivšeg partnera Milana Popovića nad njihovim sinom Aleksandrom.

Oni su stali u zaštitu njihove sudije Tee Golub za koju Seve cijeni da ne radi svoj posao kako treba.

“Tokom postupka vođenog pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu u predmetu broj P Ob-850/2018 koji se vodio u pravnoj stvari tužitelja M.P. protiv tužene S.K. radi izmjene odluke s kojim roditeljem će dijete živjeti i susretima i druženjima (postupak se vodio prema Obiteljskom zakonu iz 2003.), a naročito nakon što je u predmetu donesena presuda i privremena mjera kojom je odlučeno da dijete živi s ocem, a s majkom ostvaruje susrete i druženja, medijski prostor je korišten kako bi se obezvrijedio i omalovažio rad sutkinje Tee Golub, vrijeđajući njen sudački integritet, čak i na ličnom novou, kojemu je namjera očigledno i vršenje neprimjerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njen rad, tako i na rad Županijskog suda, koji će odlučivati u žalbenom postupku”, navode iz suda.

“Stoga se ističe kako sudija odluku donosi prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljem provedenih dokaza uz primjenu prava i svog slobodnog sudačkog uvjerenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom djeteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom na to da je izostao sporazum njegovih roditelja. Kako je za donošenje odluke u porodičnim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija, … ), a kojim sudija kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka – socijalnih radnika, psihologa i sudskih vještaka”, objašnjavaju iz suda.

“Odluka se donosi na temelju savjesne i brižljive ocjene svih provedenih dokaza, a sudija je ne donosi zato što je neko majka djeteta, a neko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina. Sudija donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili htjeli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe djeteta i stavljaju svoje osobne interese ispred interesa svoga djeteta. Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korištenja pravnih ljekova. Odluke suda prvog stupnja preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima”, poručuju sa suda.

Naglašavaju da sud ne oduzima i ne dodjeljuje djecu te da je nedopustivo omalovažavanje suca koji je odnio odluku jer se odluka jednom roditelju ne sviđa.

“Nedopustivo je i protivno odredbama Obiteljskog zakona i Konvencije o pravima djeteta, iznošenje ličnih podataka djeteta, narušavanje djetetovog prava na privatnost i djetetova prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugerišu da je sud roditelju „oteo“dijete ili je dijete „dodijelio“ drugom roditelju. Sudovi ne otimaju niti dodjeljuju djecu. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti djetetu ili na neki drugi način krši djetetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom sudjelovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici”, piše u sopštenju.

“Komentarisanje sudskog postupka koji je u toku i u kojem se odlučuje o životu jednog djeteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vrijeme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno odlučiti, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada sudije, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava djeteta je nedopustivo. Iznošenje tvrdnji anonimnog „uglednog advokata„ o osobinama sutkinje Golub nemaju nikakvih relevantnih uporišta, osim vrijeđanja iste s ciljem stvaranja dojma kako je odluku u konkretnom predmetu donijela nekompetentna osoba”, kaže se u dopisu.

“Medijska kampanja je trajala tokom cijelog postupka, a intenzivirala se u vrijeme kada je predmet bio pred zaključenjem i donošenjem odluke, kako bi se na uređujuću sutkinju izvršio pritisak, a nastavkom medijske kampanje očigledno se želi uticati na postupanje Županijskog suda. Sudije savjesno i odgovorno rade i radiće svoj posao, štitiće prava i interese djece i svake stranke u postupku, svakog roditelja, nezavisno je li to majka ili otac. Sud tako postupa i postupaće i dalje, pa i u slučaju kada te stranke nastoje opstruirati rad suda neprimjerenim pritiscima, šteteći tako prije svih, na žalost, vlastitoj djeci”, zaključuju u saopštenju.

Severina je kazala da će se žaliti na odluku. Ona je izjavila da Popović nije bio prisutan u životu svog sina, da nije dolazio na zakazane susrete sa njim te da je morala da laže u njegovo ime zašto nije došao. Smatra da su institucije korumpirane i da je strašno što joj kao majci nije dozvoljeno da se slika sa sinom za društvene mreže kao što to rade noge druge slavne ličnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miloš Radunovic
Gost
Miloš Radunovic

SEVE TREBALA SI DA SE UDAS U BEOGRADU A NE U SELO OD ZAGREBA KRAJ BEOGRADA SELO MALo ZAGREB SE VAZDA ZVALO

Dizel
Gost
Dizel

Dodji Seve da te utješim

Nicknamee
Gost
Nicknamee

Seve imas drugog sina, Igora Kojica

Konik
Gost
Konik

Svi smo mi Keba!

Petar
Gost
Petar

Na stranu ovaj slučaj ali zašto se podrazumijeva da poslije razvoda dijete pripada majci kao sto je to slučaj u 95% slučajeva. Mislim da su u tom slučaju ocevi diskriminisani i ovaj izuzetak dokazuje pravilo. Digla se halabuka kome će da pripadne dijete, a svakog dana dobri ocevi dolaze u situaciju da dijete gledaju svaki drugi vikend.

Leo
Gost
Leo

Ko je tebi rekao da dijete pripada majci? Potpuno je nemoguće da otac gleda dijete svaki drugi vikend osim ako nije narkoman, kriminalac ili duševni bolesnik. 95%slučajeva se završi zajedničkim starateljstvom

Petar
Gost
Petar

Nebitno hoće li ga gledati svaki ili svaki drugi vikend, naravno da se uz normalne roditelje gledaju i češće. Poenta je da se dijete dodjeljuje majci u 95% slučajeva, pod uslovom da pričamo o normalnim ljudima.

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Ne znam šta ti tačno znači ovaj izuzetak potvrđuje pravilo. Kako to tačno izuzetak od pravila potvrdi pravilo?

Petar
Gost
Petar

Ovo je izuzetak da otac dobije starateljstvo, a kolika se halabuka digla oko ovog slučaja potvrdjuje pravilo da dijete treba da pripadne iskljucivo majci…Nadam se da sam ti pojasnio o čemu se radi.

aca
Gost
aca

A da li su i majke diskriminirane zato jer dijete nosi samo očevo prezime?

Migo
Gost
Migo

Na stranu sve mali je preslatko dijete..

Mujo
Gost
Mujo

Smatra da su institucije korumpirane i da je strašno što joj kao majci nije dozvoljeno da se slika sa sinom za društvene mreže kao što to rade noge druge slavne ličnosti.

Pametnome dovoljno

Pravnik
Gost
Pravnik

Ministar finansija u Srbiji Siniša Mali je svojoj bivšoj ženi uzeo djecu i “sud” joj dodelio da ih gleda sat vremena nedeljno i to u zgradi socijalnog. To je kazna koja se inače dodeljuje roditeljima koji su teški narkomani, a dotična bivša supruga niti ima pornić, niti je narkoman, niti javna ličnost, niti je materijalnog ugrožena. Tako da molim vas… Više »

Lepi
Gost
Lepi

Sud je u oba slucaja koja ste naveli na strani onoga ko ima vise para.

Charlie Sheen
Gost
Charlie Sheen

Kad sam se rodio mene moji nudili svima, nije bilo zainteresovanih, tu sam pao u tešku depresiju, počeo da sumnjam u sebe i navukao se na slatkiše.

Joke
Gost
Joke

Ne znam sta je radila, sto mi ostale ne radimo. Što je otislo u javnost, druga je stvar. Licemerni ste, i zene i muškarci.

Ime
Gost
Ime

Podrzavam Seve , ona je borac za prava zena , moramo joj pomoci inace ovaj svijet ide u ambis. Severina je model na kakav trebaju sve male djevojcice da se ugledaju pa cak i mi dokone tetke . Seve uz tebe smo !

Jelena
Gost
Jelena

Da, tako se to radi kada su u pitanju alimentacije i prava samohranih majki, da bogatuni budu zaštićeni od strane suda , jer prilože minimalac i uzmu okolnosti da su nezaposleni, tako se oslobađaju od obaveza i neplaćanja alimentacije.Ko je kriv nego sudije, oduzeti dijete od majke je ravno ubistvu majke i deteta. Ne branite sudiju ,gospođo Vama je strana… Više »

Rašo
Gost
Rašo

Ja sam razveden….djeca su kod majke. Gledam ih kad god poželim i idem sa njima gdje god hoću.. Ali smatram da treba da žive sa njom a i oni to žele.. Baš ne znam šta da mislim u ovom slučaju

ElGr
Gost
ElGr

Raso, ozeni se, sto da tebi bude bolje n’o nama!

Rašo
Gost
Rašo

Što se ti ne razvedeš? Zašto tebi da bude gore nego meni?

Haos
Gost
Haos

Milan Popović je na sudu prije par godina rekao da tokom prve godine života njegovog sina nije želio da ga viđa zato što “djetetu u tom periodu ne treba otac i zato što mu smeta plač bebe”. Da ne govorim o tome da nije htio ni da prizna dijete. Toliko o moralnosti dotičnog oca. Dalje, sud ne mora dodijeliti starateljstvo… Više »

So & Tekila
Gost
So & Tekila

Znači bukvalno: ,,Od zla oca i još gore majke”?

Maja
Gost
Maja

Svaka cast za sud. Sve je jasno. Osuda za sve majke koje zloupotrebljavaju djecu i podrska ocevima u takvim situacijama da stite svoju djecu.

Pravnik
Gost
Pravnik

A ima li osude za očeve koji zloupotrebljavaju politički položaj, novac ili moć? Kako što je npr uradio Siniša Mali?

Lepi
Gost
Lepi

Ajde ne mlati Majo.

Ehogram
Gost
Ehogram

rece li ovo da joj sin treba za slike na drustveim mrezama? pa valjda bi trebala da ga zastiti od takveog javnog eksponiranja, jer mu tako ugrozava bezbjednost. mnogo je svakojaih ludaka danas koje ne biraju sredstva da uzmu pare onome za koga smatraju da ih ima na pretek.

Selenvelen
Gost
Selenvelen

Nije rekla da joj sin treba za slikavanje na drustvenim mrezama nego je rekla da joj nije jasno zasto je njoj bilo zabranjeno da objavi sliku svog djeteta kao sto rade svi ostali. Ne moraš da izvrćeš riječi da bi pokupio lajkove. Glupo je

Basketaš 3 x3
Gost
Basketaš 3 x3

Ako snimi do kraja godine pornić vraćaju joj dete

Send this to a friend