Showbiz

One su bile simboli ženstvenosti nekadašnje Jugoslavije

Jugoslavija je bila prepuna prelijepih žena, i velikih zvijezda za kojima su uzdisali milioni. One su bile oličenje seksipila jedne generacije.

Plijenile su ljepotom, harizmom i talentom.

Pogledajte ko su bili najveći seks simboli nekadašnje velike države:

1. Ena Begović

Zagrebačka pozorišna i filmska glumica Ena Begović karijeru je započela s 18 godina u filmu Lordana Zafranovića “Okupacija u 26 slika”. Uskoro debituje u TV filmu “Ivan Goran Kovačić”, a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je ulogom u filmu “Pad Italije” 1981. godine. Upravo je taj film prekrasnoj glumici donio status kultnog seks simbola, a kasnije je do tragične smrti nanizala velik broj pozorišnih uspjeha.

2. Ana Saso

Bivša misica Jugoslavije iz 1982. i zgodna Splićanka bila je seks simbol cilele jedne generacije, najviše zahvaljujući vrlo provokativnoj reklami za sok Pipi, u kojoj je zavodljivo plesala u kupaćem kostimu i skakutala u moru noseći samo bijelu majicu koja joj je otkrivala grudi.

3. Suzana Mančić

Iako je karijeru započela kao pjevačica pa se kasnije isprobala kao TV voditeljka, Suzana Mančić zauvijek će ostati poznata kao seksi loto djevojka koja je odlično unovčila svoj izgled, raznim golišavim editorijalima za Plejboj i druge magazine.

4. Mira Furlan

Lijepa Zagrepčanka na početku je karijere radila u Hrvatskom narodnom pozorištu, da bi vrlo brzo bio primijećen njen televizijski potencijal, pa je 1980-ih postala jedna od vodećih jugoslovenskih glumica. Najzapaženije uloge je imala u Kiklopu, U raljama života, Za sreću je potrebno troje, zatim Ljepota proroka. Jedna je od rijetkih glumica s ovih prostora koja je ostvarila i zapaženu holivudsku karijeru u serijalu Lost i Babilon 5.

5. Lepa Brena

Iako su njene pjesme bile poskočice koje su najviše zabavljale djecu, ne može se poreći kako je Lepa Brena bila prava pop ikona, ali i seks simbol ovih prostora. Osim toga, uz pjevačku je ostvarila i vrlo zavidnu poslovnu karijeru sa suprugom Bobom otvarajući brojne produkcije, zastupništva…

6. Beba Lončar

Žena Josipa Radeljaka, Beba Lončar, bila je srpsko-italijanska glumica koja se na filmu pojavila 1960-ih i ubrzo postala ikona platna. Radila je nekoliko filmova u američkoj i italijanskoj produkciji, a osim u Jugoslaviji, svojom ljepotom i talentom plijenila je i po Italiji. Razdoblje najveće slave doživjela je tokom 1970-ih.

7. Anica Dobra

Srpska glumica koja danas glumi najviše u njemačkoj produkciji debatovala je u filmu Pera Panker iz 1985. pa je vrlo brzo stekla status kultne ljepotice. Nizala je uspjeh za uspjehom, Već viđeno, život sa stricem, Balkan ekspres, Kako je propao rokenrol, i postala seks simbol kasnih 1980-ih.

8. Neda Arnerić

Vrhunska glumica vjerovatno će cijelim generacijama ostati zapamćena po slavnoj sceni iz kultnog “Ko to tamo pjeva” – uz citat “I tata bi sine!” Nakon bogate karijere na filmu i u pozorištu, novu je strast pronašla u umjetnosti kao vlasnica galerije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mara
Gost
Mara

A Savina Gersak? Ta zena je u svim filmovima plijenila ljepotom i stavom – mozda nije glumackog ranga kao vecina pomenutih, ali je bila bozanski lijepa.

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Ovom tekstu se nema sta dodati.

Boki
Gost
Boki

A Tanja Boskovic???

Pink
Gost
Pink

A danas su to silikoni,tetovaze,golotinje,vulgarnost,olosi…farme,parovi,itd…pa se to manifestuje na mlade i na ulicu djevojke setaju kao prostitutke.Pitali su me stranci kad su bili u Pg i Bd jesu li sve “kraljice noci”

Joj
Gost
Joj

Ja Ena nisam tvoj sin , zapamti to !

Send this to a friend