Showbiz Korona kao opomena da moramo da se promijenimo

Poznate ličnosti potpisnici manifesta: Svijet mora da se mijenja

Iako je najteži period kada je u pitanju korona virus za nama, nije vrijeme za opuštanje i naglo vraćanje starim navikama. U pitanju je nemili protivnik koji nije zaobišao nijedan kraj planete, i zemlje se sa njim bore na različite načine, sa većim ili manjim uspjehom. Ipak, situaciju treba sagledati iz različith uglova, i razmisliti o načinu života cjelokupne zajednice, koji je i doveo do širokih i neočekivanih razmjera ove pandemije. Čini se da nismo umjeli dovoljno da vrednujemo sitnice i ono što imamo, te da smo se okrenuli potrošnji i međusobnom takmičenju na društvenim mrežama, usput zaboravivši ko smo i šta zaista želimo. Ipak, tim povodom iz Holivuda nam stižu vijesti, a o čemu je tačno riječ, otkrijte u redovima koji slijede.

Više od 200 poznatih ličnosti i laureata Nobelove nagrade zagovaraju ideju da svijet treba iz korijena da se promijeni i da je vrijeme za akciju. Pismo nedvosmislenog naslova No To A Return to Normal upućeno javnosti nastalo je u Parizu, a idejni tvorci su istaknuti francuski filozof Orelijen Baro i glumica Žilijet Binoš. Ovim putem političari i građani se pozivaju da promijene dosadašnji način razmišljanja o životnoj sredini, potrošačkom društvu i preokupiranosti poslom.

Peticiju su potpisali i sljedeći umjetnici: Pedro Almodovar, Kejt Blanšet, Monika Beluči, Hoakin Finiks, Barbara Strejsend, Madona, Adam Drajver, Vilijam Defo, Robert de Niro, Marion Kotijar, Eva Grin, Havijer Bardem i Penelope Kruz, ali i mnogi drugi.

Svi oni ističu da svijet treba da se okrene održivosti i postane bolje mjesto za život.

Pročitajte prevod originalnog teksta:

„Kovid-19 je velika tragedija. Međutim kriza kroz koju prolazimo navodi nas da preispitamo šta je suštinski važno. Ono što zastupamo je jasno: Prilagođavanje situaciji nije dovoljno. Problem treba rješavati sistematski.

Ekološka katastrofa kojoj svjedočimo je meta-kriza: masovno istrebljivanje biljnog i životinjskog svijeta više se ne dovodi u pitanje, i svi znaci upućuju na direktnu prijetnju po opstanak. Za razliku od pandemije, koliko god ona bila ozbiljna, globalni ekološki kolaps ostaviće nemjerljive posljedice.

Na osnovu svega navedenog, uvaženo molimo političare i sve nas građane, da za sobom ostavimo neodrživi model ponašanja, koji i dalje odnosi prevagu, i detaljno sagledamo ciljeve, vrijednosti i globalnu ekonomiju.

Neprestano traganje za konzumerizmom i opsjednutost produktivnošću dovela nas je do negiranja života u biti: života biljaka, životinja, ali i velikog broja ljudi. Zagađenost, klimatske promjene, i uništavanje preostalih prirodnih oaza, doveli su svijet do kritične tačke.

Iz svega napisanog, čemu pridodajemo i socijalnu nejednakost među ljudima, smatramo da je nezamislivo da se vratimo na staro.

Radikalne promjene, na svim nivoima, zahtijevaju hrabrost. Do njih neće doći ukoliko se do kraja ne posvetimo. Nema vremena za čekanje. Nije u pitanju samo opstanak, već i dostojanstvo i sklad”, prenio je Citymagazine pisanje svjetskih medija.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
KlipanWWG1WGAMilica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
WWG1WGA
Gost
WWG1WGA

Vwc se mijenja, svi vi sa liste, pravac Gitmo , a mozete iskoristiti situaciju pa kao preminuli ste od korone,
Knock , Knoc, who is there? TRUMP !!!

Milica
Gost
Milica

Naravno da svijet mora da se mijenja ali ne samo po pitanju ekologije kao što oni insistiraju već valjda i po pitanju ekonomije. Ovo nam je pokazalo koliko je kapitalizam surov, koliko su zdravstveni sistemi razvijenih zemalja loši. Pokazalo nam je da je radnička klasa ta koja održava svijet a ne glumci, pjevači, Nejmari, Federeri, Kardašijanovi, jutjuberi, influenseri itd.

Klipan
Gost
Klipan

Tako je milice pametnice . Preslatka si.

Send this to a friend