Showbiz otac mu bio 11 mjeseci na Golom otoku

Rambo Amadeus: Tito je bio veliki mudonja i strašan tip

Rambo Amadeus oduvijek je hrabro isticao političke stavove u javnosti, a razlog tome izgleda leži u teškoj sudbini koju je njegov otac Ilija Pušić doživio tokom Drugog svjetskog rata, kada su ga zarobili pripadnici paravojne formacije.

U velikom intervjuu koji je dao za magazin “Profil” 1999. godine, tokom bombardovanja SRJ, muzičar je ispričao kroz kakvu golgotu je prošao njegov otac, a zatim priznao da je to ostavilo traga i na njegovoj duši.

“Mog oca su 1942. godine zarobili pripadnici jedne paravojne formacije. Bilo je ljeto i uveče je nekako uspio da im pobjegne. Ipak, prije nego što je to uradio, uzeo je jedan mitraljez „maksim”, koji je imao onaj veliki hladnjak. Izvadio je vodu iz njega i popišao se unutra. Pretpostavio je da će se sjutra, na suncu, od toga usmrdjeti cio bataljon. To je za mene herojsko djelo, koje me je vodilo kroz čitav život. Mogao je tim mitraljezom da pobije sve te ljude, ali mu je bilo žao da puca, pošto su sve to bili naši, bez obzira na to kakve su kape i uniforme nosili”, otkrio je Amadeus tom prilikom, a zatim istakao da tu nije bio kraj hororu koji je doživio njegov otac.

“Otac mi je poslije toga 11 mjeseci proveo na Golom otoku. Bio je učitelj u jednom selu iznad Herceg Novog kad je došla 1948. Naredili su im da skinu Staljinove slike iz učionice, i da stave Titove. A svi oni su za vrijeme rata pjevali: “Partizani, mi smo braća, a drug Staljin nam je ćaća”. Učili su ih da je Staljin najveći, a da je Tito samo njegov najbolji učenik. Sjutradan su mu policajci prišli u gradu i rekli: “Ej, Ilija, dođi ujutru i ponesi zimski kaput.” To je značilo – nećeš kući bar godinu dana, pošto je bilo ljeto, nisu se nosili kaputi. Ono što se dešavalo mom ocu, na mene se odrazilo tako da nikad nisam vjerovao nijednom režimu”, ispričao je muzičar.

On se prisjetio jednog događaja kada je saznao da je Tito umro, objašnjavajući zapravo kako su ljudi doživljavali Josipa Broza.

“Kad je Tito umro bio sam na nekom takmičenju u jedrenju u Sloveniji. Kiša je padala i bio sam s društvom u kuglani. Taman smo kupili žeton i počeli da igramo kad je došao konobar i zamolio nas da prestanemo jer je umro Tito. Rekao sam mu da to nije moj problem, ali je on bio uporan: „Jao, nemojte, molim vas, vratiću vam pare.“ Svi su mislili, kad Tito umre, da će sve da se raspadne, da će da počne rat, ali nisu shvatali da je država spor organizam. Tito je bio veliki mudonja i strašan tip. Ali sada miševi izlaze iz rupa kada je mačak otišao”, rekao muzičar u razgovoru sa Đorđem Mijuškovićem, a zatim priznao da je imao želju da upozna tadašnjeg predsjednika Jugoslavije.

To je možda glavni razlog što je Rambova politička aktivnost prožimala i njegove prve muzičke korake, kada je 1989. objavio drugi album „Hoćemo gusle“. Na toj ploči otpjevao je hit „Amerika i Engleska biće zemlja proleterska“ sa Micom Trofrtaljkom.

21

avatar
1000
10
11
0
 
17
OmearaKeopsnikolaB@neZoc
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nikola
Gost
nikola

COVJEK kojem su popovi ljubili ruku a ne crv kao ovi danas sto klece pred popovima i ljube ruke .Ovo je dovoljno da pokaze velicinu covjeka koji je umio da vlada nazalost posle njega isplivase samo g..na

B@ne
Gost

Tito je jedan trenutak savesti čovečanstva. Tako se oseća svako ko se jednom s njim sreo… Tito je istorijska ličnost u najplemenitijem i najvišem smislu te reči, čovek koji stvara istoriju.

Goblini
Gost
Goblini

Tito i ja!

Миле
Gost
Миле

Несумњиво је био паметан,способан… Са друге стране да је било среће не би он био на месту на ком је био.

PG 081
Gost
PG 081

Tito je jedini pravi… cim ga crkva napada znaci da je bio na mjestu

Stipan
Gost
Stipan

Po čemu je pravi. Sve što he radio oropalo je:
– država
– vojska
– partija
– komunizam

KPJ
Gost
KPJ

Nemas ti pojma

Keops
Gost
Keops

Bilo je lijepo dok je trajalo

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Dobar je bio Tito,odlican kakvi du poslije njega dosli..

Keops
Gost
Keops

Kad mačke nema, miševi kolo vode

Solunac
Gost
Solunac

Otmeš državu za koju su naši dedovi dali preko milion života. Poživiš u njoj 3 decenije a posle se ona raspadne u tatu i dugovima. To svaka budala može. Na račun Srbije poharano mnogo što šta.

Keops
Gost
Keops

Nije se raspala za njegova života. Znači, nije bio dobar testator

Keops
Gost
Keops

Raspala se Ten Years After

Omeara
Gost
Omeara

Na racun svih osim Slovenije I Crne Gore

Ivan
Gost
Ivan

Harizmatican lik vazda bio

Paradox
Gost
Paradox

Što se za tebe ne može reć’

Globovanje
Gost
Globovanje

Mora biti jedan kao ti … u osnovnu takav uvijek dobija nogu u dupe , šamar , zavrtanje ruku , glave itd …. i tako svaki školski dan … ajde vozi legendo , vidi jesi li u kanalizaciju ?

Dula
Gost
Dula

Sa Titom smo zivjeli srecno i bezbrizno. Laka mu zemlja.

Lola
Gost
Lola

Zivio drug TITO! Neka mu je vjecna slava i hvala za najbolji period nasih zivota.

Zoc
Gost
Zoc

TITO je bio car
pokrali smo sve sta je stvorio

Keops
Gost
Keops

Ne trpaj mene na tu gomilu

Send this to a friend