Showbiz Nije lako biti Zvijezda Granda

Tajne ugovora Zvijezda Granda: Uzimaju im 50 posto od zarade i strogo kontrolišu

Od 2004, kada je emitovana prva sezona muzičkog takmičenja Zvijezde Granda, spekulisalo se o ugovorima koje su potpisivali finalisti sa predstavnicima Grand produkcije koja stoji iza tog projekta.

Već na početku ugovora, u paragrafu broj pet, istaknuto je koliko će ko dobiti novca, ali i uložiti u karijeru.

“Interpretator ima pravo na 50 odsto od sljedećih navedenih neto prihoda koji pristižu za vrijeme trajanja ugovora: osnovicu za računanje dobiti predstavljaju prihodi koji se ostvaruju od muzičke djelatnosti, i to isključivo od javnog nastupa i turneja, bez prihoda od prodaje nosača zvuka i nosača zvuka i slike; prihod ostvaren od prodaje nosača zvuka i slike Grand produkcija će koristiti za produkcijsku realizaciju muzičkog projekta interpretatora u svrhu marketinga vezano za interpretatora”, piše u ugovoru koji prenosi Kurir.

To znači da Grand uzima polovinu zarade od nastupa svakog pjevača, ali tek kada se odbiju svi troškovi, dok novac od albuma izvođači ne dobijaju.

Od osnovice za računanje dobiti se prvo odbijaju svi troškovi nastali u procesu organizacije i realizacije gorenavedenih radnji, kao što su troškovi putovanja, smještaja, troškovi organizacije nastupa (orkestar, scenografija, razglas, rasvjeta, zakup prostora), troškovi reklame i ostali zajednički utvrđeni troškovi.

Takođe, stoji u dokumentu, pjevači su u obavezi da prijave svaku ponudu za nastup koja nije upućena menadžerima produkcije. U suprotnom, snose finansijsku kaznu ili mogu biti izbačeni iz produkcije.

Zanimljiva stavka u ugovoru jeste i ona koja se odnosi na marketing, gdje piše da su pjevači dužni da se odazovu produkciji u te svrhe, kao i da postoji mogućnost da Grand uzima polovinu tri godine od isteka ugovora.

“Ukoliko interpretator ostvari zaradu poslije isteka ugovora iz poslova sklopljenih za vrijeme trajanja ugovora, Grand dobija ugovorenih 50 odsto dobiti do maksimalno tri godine poslije isteka. Interpretator je dužan da pruži neograničenu pomoć Grand produkciji koliko nalaže branša, bez novčane nadoknade, a u svrhe marketinga i promocije (npr. intervju, autogrami, nastupi na TV). Interpretator je obavezan da po dobijenoj dozvoli od Grand produkcije drži do negovanog imidža i adekvatnog ponašanja u prisustvu trećeg lica (npr. davanje autograma, intervjua)”, navodi se u ugovoru.

Ugovori se potpisuju na devet godina, i to pet plus dvije plus dvije.

Oni su napustili Grand

Pojedini pjevači koji su se proslavili u Zvijezdama Granda, napustili su tu izdavačku kuću.

Crnogorska pjevačica Jadranka Barjaktarović, nije produžavala ugovor sa Grandom. Finalistkinja druge sezone takmičenja, nastavila je da snima za City records i sada ima status samostalnog umjetnika. Neko vrijeme bila je nepoželjna u emisijama Granda.

Milan Stanković je tražio poništanje ugovora nakon što je nastupio na Evroviziji. Izlazak iz Granda naplatili su mu 50 hiljada eura. Takođe je dugo bio zabranjen u toj izdavačkoj kući.

Aleksandra Prijović se “oslobodila” ugovora udajom za Aleksandra Živojinovića, pastorkom jedne od vlasnika Ganda, Lepe Brene. Ona je tri godine provela pod ugovorom, a sada čitavu zaradu zadržava za sebe.

Isti status zaslužila je i Jelena Vučković, ćerka Goce Božinovske, na čiju molbu je direktor Granda Saša Popović napravio ovaj ustupak. Ona je dobila prekid ugovora tri godine prije njegovog isteka.

Iz produkcije je izbačen Renato Henc jer nije prijavio angažman na jednoj svadbi, a to se u Grandu ne oprašta.

Za Grand odavno ne snimaju Tanja Savić i Slavica Ćukteraš koje su slovile za najpopularnije pjevačice iz Zvijezda Granda, a istu je kuću napustila Milica Todorović, ali i dalje nastupa u njihovim emisijama.

7

avatar
1000
5
2
0
 
7
TrokaderoPetarPanNarcis ZgubidanPG081papiric
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PetarPan
Gost
PetarPan

Svi plaćaju cijenu ugovora i umjetnici i sportisti.Menađžeri otimaju prema ugovoru koji sklope sa klijentom dok je još mlad i neiskusan.Ali druga strana medalje je koliko bi njih uopšte uspjelo nešto napraviti od svoje karijere bez menađžerske pomoći…

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

A Dača je dakle osto u grand,ili možda samostalno nastupa???

PG081
Gost
PG081

ozakonjena prostitucija

Hdhdgdgdh
Gost
Hdhdgdgdh

A mene ovo kao Crnogorca zanima zašto tačno?

papiric
Gost
papiric

i mene kao vanzemaljca zto ovo ima da zanimaa?

Trokadero
Gost
Trokadero

Da te truju brate…ne znas kao a sve znas

Kosmos
Gost
Kosmos

Taj isti metod raspodele koriste makroi nad svojim radnicama. Samo je to krivicno djelo. Zasto u ovom slucaju nije? Potpisale se dobrovoljno?

Send this to a friend