Showbiz

Vječiti mladić: Čola proslavio 70. rođendan, karijeru započeo u Crnoj Gori

Jedna od najvećih muzičkih zvijezda na ovim prostorima, pjevač Zdravko Čolić 30. maja je proslavio 70. rođendan, a iako je na sceni već nekoliko decenija, svoj privatni život uspijeva da drži podalje od očiju javnosti.

Zdravko Čolić je rođen 30. maja 1951. godine u Sarajevu. Otac Vladimir mu je bio oficir u policiji, a majka Stana domaćica. Čola ima jednu od najdugovječnijih karijera na Balkanu, koju krase veliki tiraži, pune dvorane, riječi hvale kolega i neposredan odnos s publikom.

Ipak, on je i te kako skroman, a svoju privatnost čuva daleko od očiju javnosti. Naime, pjevač živi sa suprugom Aleksandrom i ćerkama Unom i Larom živi u elitnom, ali i mirnom kraju Beograda.

Komšije ne kriju oduševljenje što legendarnog pjevača nerijetko sretnu na ulici ili u obližnjim parkovima.

Prvi javni nastup imao je sasvim slučajno, na takmičenju pjevača amatera 29. novembra 1967. godine u Bijeloj kod Herceg Novog, gdje je otpjevavši pjesmu Bitlsa osvojio nagradu publike. Tako je i počela njegova muzička karijera.

U prvom dijelu svoje karijere (1968—1972) bio je član grupa Mladi i lijepi, Ambasadori, Novi Ambasadori i Korni grupe. Zvaničnu solo karijeru započeo je 15. aprila 1972. godine, kada je snimio svoju prvu pjesmu “Sinoć nisi bila tu”.

Predstavljao je Jugoslaviju na Pjesmi Evrovizije 1973, pjesmom “Gori vatra”.

Početak karijere 1968—1972.

Shvativši da muzika može da čini njegovu karijeru, Čolić se priključio grupi Mladi i lijepi, a 1969. godine je prešao u Ambasadore, koje su u to vrijeme činili vojni muzičari, a jedini civil bio je gitarista Slobodan Vujović. Ambasadori su vremenom dobijali sve više ponuda za nastupe, što vojni muzičari zbog svojih obaveza nisu mogli da ispune, pa su 1970. Čolić i Vujović osnovali Nove Ambasadore. Novi Ambasadori su tog ljeta sa Indeksima svirali u Dubrovniku mjesec dana. Na festivalu „Vaš šlager sezone” Novi Ambasadori su pjesmom Zdenka Runjića Plačem za tvojim usnama osvojili sedmo mjesto, a pjesma je postala veoma slušana.

U ovo vrijeme Čolić je dobio ponudu da vježba sa Indeksima i bude potencijalna zamjena u slučaju da Davorin Popović napusti grupu. Nekoliko puta je i nastupao sa njima. Kako se pjesma “Plačem za tvojim usnama” prodala u iznenađujuće velikom tiražu, uspjesi Ambasadora su skrenuli pažnju Kornelija Kovača na Zdravka Čolića i on ga je pozvao da postane pjevač Korni grupe umjesto Dada Topića.

Čolić je u ovo vrijeme bio student prve godine Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, ali je ipak 10. septembra 1971. godine došao u Beograd. U Korni grupi je ostao šest mjeseci i za to vrijeme snimio tri pjesme (Gospa Mica gazdarica, Kukavica i Pogledaj u nebo), a zatim se vratio u Sarajevo i nastavio studije.

Na festivalu „Vaš šlager sezone” 15. aprila 1972. godine Čolić je izveo pjesmu Kemala Montena “inoć nisi bila tu”. Tu je pjesmu prvobitno trebalo da otpjeva Josipa Lisac, ali je ona odustala. Čolić je osvojio treće mjesto po izboru publike i nagradu za interpretaciju.

Solo karijera od 1972.

Od ovog momenta zvanično je počela njegova solo karijera. Iste godine Čolić je učestvovao na festivalu u Splitu, pjesmom Stara pjesma; festivalu u Skoplju, pjesmom Moj bol; i festivalu u Prištini. Sa Indeksima, Biserom Veletanlić, Sabahudinom Kurtom i Sabinom Varešanović krenuo je na turneju po Sovjetskom Savezu. Pjesmom Gori vatra Kemala Montena Čolić je u Luksemburgu predstavljao Jugoslaviju na izboru za Pjesmu Evrovizije 1973.

Sljedeće dvije godine Čolić se uglavnom pojavljivao na festivalima, pjesmama Bling blinge blinge bling, Ona spava (pobjeda na „Hit paradi”), Zvao sam je Emili, April u Beogradu (autor Kornelije Kovač; pobjeda na „Beogradskom proljeću”), Ljubav je samo riječ (Vojkana Borisavljevića), Zelena si rijeka bila (autor Monteno; pobjeda na „Šlageru sezone”). U isto vrijeme je potpisao ugovor sa njemačkom kućom „WEA” i za njihovo tržište snimio dva singla. Tu se i završila njegova karijera u inostranstvu (jer nije želio da živi u Njemačkoj, gdje je bilo mnogo koncerata).

Prvi studijski album Ti i ja je izašao 1975. godine, a niz jakih pjesama Vagabund, Igraš se vatrom, Loše vino (na muziku Gorana Bregovića i tekst Arsena Dedića) doveo je do masovne histerije djevojaka. Producent ploče je bio Kornelije Kovač i tu praksu Čolić nije mijenjao ni na sljedećim albumima. Za omot je bio zadužen Dragan S. Stefanović, koji je i kasnije dizajnirao omote ploča. Iste godine u PGP RTB je izdata ploča Zdravko Čolić na kojoj su bili hitovi sa singlova. Iako je 1976. godine na zagrebačkom festivalu, pjesmom Ti si bila, uvijek bila, osvojio četvrto mjesto — Čolić je bio najveća zvijezda festivala. Krajem te godine krenuo je sa Indeksima na prvu jugoslovensku turneju. Posljednji put se na nekom festivalu pojavio u Zagrebu 1977. godine, pjesmom Živiš u oblacima. Na ’Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pjesme’ u Zagrebu 1977. godine Čolić je nastupio sa budućim najprodavanijim singlom Druže Tito mi ti se kunemo koja je prodata u više od 300.000 primjeraka.

U periodu od 1975. do 2017. izdao je ukupno 15 studijskih albuma.

Samo u Beogradu je kroz karijeru održao 22 koncerta, a apsolutni rekord je postavio 2019. godine, kada je imao šest rasprodatih koncerata u beogradskoj Areni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Veliki Čola
Gost
Veliki Čola

Najveći! Neponovljivi! Toliko šmeka, stila, kvaliteta, umjetnosti u ovom čovjeku… da Bog da nas uveseljavao i u svojoj 100. 🙂

Send this to a friend