Zanimljivosti Ne leti američki predsjednik bilo čime

Air Force One je Bijela kuća na krilima

Air Force One je avion koji koristi predsjednik Sjedinjenih američkih država SAD. Riječ je o pravom čudu koje leti, a zanimljivosti o njemu pročitajte u tekstu koji slijedi.

1. Air Force One nije ime određenog aviona
Naprotiv, ono se daje svakom avionu u kojem putuje predsjednik SAD u određenom trenutku. Riječ je zapravo o imenu koje koristi vazdušna kontrola kako bi se izbjeglo eventualno miješanje s nekim drugim avionima koji putuju u isto vrijeme u istom smjeru. Vojni avion u kojem se nalazi predsjednik naziva se Army One, a helikopter Marine One.


2. Predsjednik ima dva ista Boeinga 747-200B
Predsjednik SAD obično leti u jednom od dva identična preuređena Boeinga 747-200B, koji su napravljeni kako bi zaštitili vrhovnog zapovjednika zemlje od svih eventualnih opasnosti.

3. Air Force One je tehno tvrđava
Avion je napravljen tako da može izdržati elektromagnetski puls, ima sistem koji blokira radare, pa niko ne može pratiti putanju predsjednikovog leta, ali i mogućnost razoružavanja projektila iz potencijalnih neprijateljskih letjelica. Opremljen je svim naprednim tehnološkim spravama koje su potrebne prvom čovjeku SAD-a i zato se Air Force One naziva i “letećom bijelom kućom”.

4. Air Force One ne mora nikad da sleti
Air Force One može prevesti predsjednika gdje god treba bez zaustavljanja. To je ostvarivo jer se dopuna goriva odvija u vazduhu pomoću posebnog aviona.

5. Air Force One leti više nego drugi avioni
Maksimalna brzina preuređenih Boeinga 747 iznosi 1126 kilometara na satu, a može letjeti na visini od 13.700 metara. Klasični putnički avionu lete na visini od oko 10.000 metara.

6. Air Force One ima i minibolnicu
Dva identična Boeinga 747-200B preuređena su tako da je unutrašnjost aviona podijeljena na tri nivoa i sveukupno 370 kvadratna metra. Sastoji se od životnog prostora za predsjednika sastavljenog od spavaće sobe, kupatila, teretane, kancelarije i minibolnice s operacionom salom. U avionu se nalazi i kuhinja koja odjednom može nahraniti stotinu ljudi.

7. Samo za odabrane kuvare
Air Force One može odjednom da primi 70 putnika i 26 članova posade. Svi članovi posade odabrani su iz vojnih redova i prolaze posebne sigurnosne provjere. Od toga nisu isključeni ni kuvari. Kada idu u nabavku namirnica za avion, čine to u tajnosti kako bi smanjili mogućnost od eventualnog pokušaja trovanja predsjednika. U vazduhu su pak na raspolaganju 24 sata dnevno i pružaju uslugu kao iz najboljih svjetskih restorana.

 

Send this to a friend