Zanimljivosti

Ako niste znali: Postoje trans životinje

Što se tiče životinja koje mijenjaju pol, tehnički izraz za ovaj fenomen je sekvencijalni hermafroditizam. Generalno se manifestuje na jedan od ova tri načina: mužjaci mogu da postanu ženke (protandrija), ženke mogu da postanu mužjaci (protoginija), a tu je i simultana promjena pola, kada je životinja istovremeno i mužjak i ženka, i polovi se smjenjuju u različitim trenucima života. Takve aktivnosti su posebno česte kod riba.

Dr Skot Hepel sa Univerziteta države Oregon kaže da fenomen promjene pola kod nekih životinja može da bude prednost za neke vrste. Govoreći posebno o ribama, Hepel kaže za Broadly da „Postoji nekoliko porodica riba koje sadrže vrste koje mijenjaju pol, tako da je to daleko od neuobičajenog”.

„Ponekad do promjena dolazi zato što je teško naći partnera za paranje, pa životinja to izvodi sama, ili je u problem veličina. Ako kao mužjak nisi u stanju uspješno da se razmnožavaš zato što si mali, onda možeš da maksimizuješ svoj reproduktivni učinak tokom svog životnog vijeka, tako što ćeš sam izleći mladunce kao ženka”, kaže Hepel.

Kada je u pitanju promjena pola, najčešće se govori o ribama – Njujork tajms je još osamdesetih godina izveštavao o tome da promjena pola kod riba postoji, ali da je moguća i u drugim grupama životinja. A kao dodatak životinjama koje mogu da promijene pol, tu su i životinje koje su u isti mah i mužjaci i ženke, ili se aspekti suprotnog pola kod njih javljaju prirodno.

Evo nekih od ovih životinja atipičnog pola.

Riba klovn

Ovaj mjehurić jarkih boja je jedna od najpopularnijih transeksualnih životinja. Prema Marinebio.org, sajtu posvećenom dijeljenju čudesa morskih stvorenja sa svijetom, riba klovn živi u zajednici koja ima hijerarhiju, u kojoj dominira ženka koja se pari sa glavnim mužjakom. „Ako ženka umre, onda dominantni mužjak promijeni pol u ženski, a nedominantni mužjak postaje dominantan”, objašnjava autor. Ovo je vrsta „sekvencijalnog hermafroditizma”, što znači da se jedinke sve rađaju kao mužjaci, a kasnije postaju ženke.

Puž priljepak

Crepidula cf. marginalis, iliti morski puž priljepak je jedinstven po svojoj sposobnosti da promijeni pol. Prema istraživačima, promjena se javlja kao posljedica dodira drugog mužjaka puža priljepka. Sprovedena je studija da bi se shvatilo kako ovi pužići mijenjaju pol. I, kao što izvještava IFLSience, otkriveno je da „fizički kontakt među puževima igra vitalnu ulogu u aktiviranju promjene iz mužjaka u ženku”.

Crveni kardinal i kokoška

Crveni kardinali i kokoške ne mogu da mijenjaju polove kao neke ribe, puževi i korali. Ali ima slučajeva u kojima su ove životinje bila napola mužajci, a napola ženke. Tehnički, to je poznato kao bilateralni ginandromorfizam, i vruća je tema u naučničkoj zajednici još od 1923, kada je jedan ljekar isjekao svoju dvopolnu kokošku da bi je pojeo, i ugledao i testise i jajnike. Bilateralni ginandromorfizam je viđen i kod crvenih kardinala: jedan orintolog je kroz svoj prozor ugledao crvenog kardinala – koji je bio napola siv, napola crven, podijeljen po sredini.

U jednom BBC filmu iz 2015. se ističe da se to dešava i leptirima, papagajima, zmijama, jastozima i drugim vrstama. One se razlikuju od životinja koje su hermafroditi: umjesto da jednostavno imaju reproduktivne organe oba pola, ovi „polutani” su bukvalno napola mužjaci, a napola ženke, po čitavom tijelu.

Bradati zmajevi

Jednom studijom je otkriveno da bradati zmajevi mogu da menjaju pol i prije nego što se izlegu. Jednom studijom iz 2016. je otkriveno da muška jaja bradatog zmaja mijenjaju pol tokom razvoja ako su izložena višim temeperaturama i postaju ženska, uprkos tome što su genetski muška. Istraživači su otkrili da ove promjene nisu samo društvene – liče na suprotni pol na razne načine i zapravo mogu da se razmnožavaju i poležu plodna jaja.

Pjegave hijene

Hijene su najbolje, zato što ženske hijene imaju penise, što ih čini zvaničnim trans djevojkama životinjskog carstva. „Pseudopenis” ženki hijena je zapravo samo ogroman klitoris, sa kožnom kesom nalik testisima koja je dio labije. Kao što PBS izvještava, one su „jedine ženke među sisarima koje opšte, urniriraju, i rađaju kroz kanal nalik penisu. Moguća je čak i erekcija kod ženki”. Hijene moraju da „uvuku” ove priveske u tijelo da bi mužjak mogao da se pari s njima.

Stoga, sljedeći put kada vam neko kaže da vaš pol definiše vašu biologiju, podsjetite ga da pol zavisi od više bioloških faktora, koji nisu toliko binarni kao što neki izgleda misle.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Eto ja
Gost
Eto ja

Da mijenjaju pol, ali ne moraju pod skalper da bi ga promijenili nego im je prirods dala da ga mijenjaju radi lakseg prezivljavanja kao i nama ljudima da ga ne mijenjamo takodje radi prezivljavanja.

Send this to a friend