Zanimljivosti Nalazi se u Omanu

Al Hamra, selo koje noću obilaze samo najhrabriji

Al Hamra, selo koje noću obilaze samo najhrabriji

Al Hamra je destinacija koja je s godinama sve češće na popisu brojnih zaljubljenika u neobična putovanja i jedna je od najstarijih u Omanu. U podnožju planina stoji oko 400 godina, a izgrađena je od blata. Većina je kuća napuštena, a šetnja uskim uličicama noću posebno je iskustvo.

Moglo bi se reći, i test hrabrosti za one koji se boje mraka. Čim sunce zađe, jedino se mačke mogu snaći u mrklom mraku jer uličnog osvjetljenja nema.

Jedna je od omiljenih aktivnosti turista penjanje na krovove i uživanje u pogledu, odnosno fotografisanju pomalo natprirodnog pejzaža. Odlučite li se na putovanje u Al Hamru, smještaj možete potražiti u Bait Aljabalu, što je najbliže iskustvu spavanja u tipičnim kućama od blata.

Iako je smještaj skroman – s madracima na podovima, posjetioci hvale uslugu. Doručak je uključen u cijenu, a navodno je iveoma ukusan.

Al Hamra je poznata i kao Hamra Al Abryeen, a naziv se odnosi na pleme Al Abri, koje je na tom području živjelo. Obližnje selo Misfat Al Abriyeen nikako nemojte zaobići, smatra se jednim od najljepših u zemlji. Kućice na vrhu planine nalaze se na visini od oko 1000 metara i obvezna je stanica putnika koji uživaju u pješačenju prirodom.

Send this to a friend