Zanimljivosti Smatra se da je njegova klima ljekovita

Ausan, kapija Afrike koju obožavaju slavni

Asuan je najjužniji grad na granici Egipta i smatra se prolazom u Afriku. Leži na prvoj od sedam katarakti, ili na Nilskim brzacima, koje stvara ogoljeni granit koji onemogućava čamcima prolaz kroz vodu tako pravi uspješan trgovinski centar.

Moderan turistički centar

Opuštena atmosfera ovog rječnog grada čini ga popularnim  zimskim odmaralištem za bogate Evropljane koje privlači ambijent  i glasine da je suva toplota lijek za razne bolesti. Zbog velikog priliva stranaca, napravljen je korniš na obali Nila, koji obezbeđuje mjesto za usidravanje mnogim parobrodima.

Asuanski korniš je najatraktivniji lučki bulevar u Egiptu, koji zbog privlačnih šetališta i predivnog pogleda na palmom pokrivena ostrva i bijela pješčana brda, porede sa francuskom revijerom.

 

Znamenitosti Asuana

Na južnom kraju korniša  se nalazi hotel Stara katarakta – poznat po tome što su u njemu snimljene neke scene filma “Smrt na Nilu”. Izgrađen 1899. godine na rječnom ostrvcetu, sa svojom ružičastom  spoljašnjošću i mavarskom salom za ručavanje  podsjeća na davno prohujala vremena. Na njegovoj velikoj terasi uživali su Vinston Čerčil, Džimi Karter, pokojna princeza od Velsa i druge poznate ličnosti. Šaria el Suk, ne mnogo udaljena pijaca u unutrašnjosti, otvorena je i puna živih boja i mirisa egzotičnih začina.

Čuveni hram Ramzisa II nazvan Abu Simbel, Asuanski muzej, čuvenu Visoku branu i ostrvo Elefantin, neke su od zanimlljivih mjesta koje ne treba propustiti vidjeti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Piper
Gost
Piper

U hotelu Stara katarakta je Agata Kristi i napisala roman ‘Smrt na Nilu’..
I nije Ausan nego Asuan..

Send this to a friend