Zanimljivosti Ovo je njena životna priča

Beti Bup je postojala i u stvarnom životu

Crtani film “Beti Bup” stvoren je u Flajšer studiju odakle je 9. avgusta 1930. godine, krenuo u svijet, a Beti Bup postala poznata širom svijeta.

Kao inspiracija za izgled Beti Bup poslužio je imidž tadašnje najupečatljivije pjevačice Helen Kejn.

Ipak, priča o ženi koja je poslužila kao inspiracija za Beti Bup uglavnom je nepoznata. Pjevačica Helen Klejn tražila je odštetu jer su prenošenjem njenog lika prekršili zakone o ljudskim pravima.

Kejn je tako 1932. godine podigla tužbu protiv Maksa Flajšera i Paramonut studija u kojoj je tražila odštetu od 250.000 dolara. Ta suma je tražena na ime odštete zbog toga što je iskorišćena čuvena fraza “bup-up-a-dup” iz njene pjesme “I wanna be loved by you”.

Suđenje je trajalo dvije godine. Helen je smatrala da su prenošenjem njenog izgleda na Beti prekršili zakone o ljudskim pravima, zbog čega joj je junakinja iz crtanog filma predstavljala “nelojalnu konkurenciju”.

Boni Po i Mardži Hajns svjedočile su u korist odbrane jer su one bile te koje su pozajmljivale glas ovoj nacrtanoj ljepotici.

Suđenje se uskoro pretvorilo u nadmetanje u tome čiji “bup-a-dup” više liči na onaj koji izgovara provokativna crtana junakinja, a najveći problem su imali stenografi koji su pokušavali da to sve propisno zabilježe.

Menadžer Lui Bolton je svjedočio da je Ester Džouns, afroamerička pjevačica iz “Cotton Club-a” u Harlemu bila ta koja je “bup-ove” ubacila u svoje nastupe mnogo prije Kejn.

Zahvaljujući snimku iz ovog kluba dokazano je da je način pjevanja sa istom “bup-dup” frazom ova tamnoputa ljepotica koristila bar nekoliko godina prije i da ih je Kejn vjerovatno “pokupila” od nje jer je i sama često posjećivala ovo mjesto.

Problem u dokazivanju navoda Helen Kejn bio je taj što je Beti po oblačenju, šminkanju i “bob” frizuri podsjećala na mnoge pjevačice i glumice tog vremena.

Helen nije odustajala, a tvrdila je da nije toliko stvar u nepristojnom izgledu koliko o prepoznatljivom glasu i “bup-up-a-dup” zvuku koji je Beti pravila, piše The Vintage News.

Suđenje je na kraju završeno bez pravog pobjednika. Kejn je nastavila da tvrdi da je upravo ona bila ta koja je poslužila kao inspiracija za Beti, a provokativna crtana junakinja je nastavila da izvodi svoje, sve više legendarno “bup-a-dup” u svakom crtaću u kome se pojavila.

U decenijama koje su uslijedile, slava Helen Kejn je izblijedela i ona je zaboravljena, a Beti Bup živi i danas kroz poznati stari crtać.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
D 16mld gerilac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
D 16mld gerilac
Gost
D 16mld gerilac

Beti bup 😅😅😅

Send this to a friend