Zanimljivosti neke knjige su iz 16. vijeka

Biblioteka Klementinum u Pragu je najljepša na svijetu

Biblioteku Klementinum posjetioci sajta „Bored panda“ proglasili su za najljepšu biblioteku na svijetu.

Osnovan 1232. godine, Klementinum u Pragu je najveći i jedan od najvažnijih istorijskih kompleksa zgrada u starom gradskom jezgru. On obuhvata više od dva hektara, a nalazi se u neposrednoj blizini Karlovog mosta.

Klementinum se može pohvaliti bogatom arhitektonskom evolucijom, a pored toga, sve od srednjeg vijeka pa do danas mnogi evropski astronomi, naučnici, muzičari i filozofi su studirali i radili ovdje.

Ovaj kompleks je do 2009. godine bio dom Nacionalne, Univerzitetske, Tehničke i Gradske biblioteke, ali su se posljednje tri preselile na druge lokacije, pa ja danas u Klementinumu ostala samo Nacionalna biblioteka Republike Češke.

Ova predivna biblioteka je odličan primjer barokne arhitekture jer se nije promijenila od dana kada je otvorena 1722. godine.

Zidovi i krov su ukrašeni freskama Jozefa Deibela, a kombinuju prikaze umjetnosti i nauke.

Slike na kupoli predstavljaju Hram mudrosti, na zidovima iznad prozora se mogu pronaći portreti važnih ljudi jezuitskog univerziteta, a u središtu dvorane dominiraju veliki globusi.

Danas se u biblioteci Klementinum može pronaći oko 20.000 knjiga. Većinom su iz oblasti teologije, a neke datiraju čak i iz 16. vijeka.

Send this to a friend