Zanimljivosti

Coca-Cola nam sprema piće s kanabisom

Kompanija Coca-Cola najpoznatija je po svom piću na bazi kofeina, ali čini se kako je spremna proširiti popis sastojaka i napraviti piće s kanabisom.

Naime, kako javlja BBC, pozivajući se na kanadski BNN Bloomberg, Coca-Cola je u pregovorima s lokalnim proizvođačem kanabisa, kompanijom Aurora Cannabis, kako bi u saradnji s njima proizvela piće s kanabisom – i to piće koje bi olakšavalo bolove.

Coca-Cola je odbila komentarisati ove navode, ali su poručili kako drže na oku tržište pića s kanabisom.

“Kao i brojni drugi u industriji napitaka, pomno pratimo rast kanabidiola bez psihoaktivnog djelovanja kao sastojka u funkcionalnim napitcima širom svijeta”, poručili su.

Kanabidiol je aktivna materija vlakana industrijske konoplje koja može pomoći pri olakšavanju upala, bolova i grčeva, a koja nema psihoaktivni efekt. Do ovih pregovora dolazi u vrijeme kada Kanada radi na legalizaciji kanabisa u rekreativne svrhe, kao što je to napravljeno u nekoliko država SAD-a. Podsjetimo, u Kanadi je korištenje kanabisa u medicinske svrhe dopušteno godinama.

Velike pivske kompanije već rade na pivima s kanabisom u toj zemlji, a pregovori Coca-Cole s kompanijom Aurora Cannabis mogli bi označiti ulazak prvog proizvođača bezalkoholnih pića na to tržište.

Citirajući neimenovani izvor BNN Bloomberg poručio je kako je Coca-Cola u ozbiljnim razgovorima s Aurorom Cannabis, ali kako dogovor još nije finaliziran.

“Pregovori su u poodmakloj fazi”, rekao je jedan od izvora koji je dodao i kako će se raditi o piću za oporavak.

Aurora je pak u odvojenoj izjavi poručila kako neće razgovarati o poslovnim inicijativama dok nisu finalizirane. Osim toga dodali su kako su izrazili interes za izlazak na tržište napitaka, pišu Nezavisne.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Siki
Gost
Siki

Oce li se ta koka kola nosem uzimati.

Podgorica
Gost
Podgorica

ne no će ti na nos izlaziti…

Send this to a friend