Zanimljivosti Nalazi se na Islandu

Crkivica Hofskirkja, istovremeno šarmantan i jeziv prizor

Debeli travnati pokrivač koji spaja zemlju s krovom simpatične kućice jedan je od posljednjih primjeraka takve arhitekture na Islandu. Crkvica Hofskirkja koju okružuje jedinstveno groblje, omiljeno je mjesto posjetilaca koji dolaze objektivom zabilježiti neobičnu građevinu koja izgleda kao iz filmova. Iako mnogi kucaju na vrata, crkvica nije otvorena za obilaske, ali kroz prozor se jasno može vidjeti unutrašnjost.

Nalazi se u regiji Öræfi na jugoistoku Islanda, oko 20 kilometara od glečera Vatnajökull. Kuće s travnatim krovom napravljene od kamena i drveta bile su uobičajene u 19. vijeku, ali su vremenom prevaziđene. Travnati krov služio je kao toplinska izolacija, a kako bi se zaštitile od hladnoće, kućice su se djelomično ukopavale u zemlju. Hofskirkja je izgrađena 1884. i kompletno je rekonstruirana u pedesetim godinama prošlog vijeka. Iza nje se nalazi groblje koje je mnogima jedno od jezivijih koje su vidjeli u životu.

Razlog tome je što se pokojnici čine bliže nego što je uobičajeno jer se svaki kovčeg polaže iznad, a ne ispod zemlje. Kao i krov crkvice, i grobove prekriva trava. Razlog takvom običaju je vulkansko tlo koje je teško iskapati.

Send this to a friend