Zanimljivosti

Čudo prirode: Dolina četvrtastih stabala

Dolina četvrtastih stabala je opasno mjesto za život, ali ljudi su ovdje ipak živjeli vjekovima. Život u krateru uspavanog vulkana nije razlog zašto pišemo o ovoj dolini. U njoj se događa nešto mnogo čudnije…

Jedinstvene u cijelom svijetu, skupina topola koje rastu u ovom panamskom krateru imaju četvrtasta stabla – s pravim uglovima, što se jako, jako rijetko viđa u prirodi. Čak su i “krugovi” unutar ovih stabala kvadratnog oblika, što je daleko od tipičnog za drveće.

Istraživači sa univerziteta u Floridi su pokušali uzgajati ova stabla kako bi pokušali zadržati njihov neobični četvrtasti oblik van doline. Nakon istraživanja je postalo jasno da stabla oblikuju lokalni uslovi, te da mogu da rastu samo u Dolini četvrtastih stabala.

Četvrtasta stabla nisu jedino blago ove šume. U njihovoj blizini se mogu pronaći i jarko obojene panamske zlatne žabe, endemska vrsta (jako otrovnih) žaba za koju se smatra da je izumrla u divljini 2007. godine, a koju su lokalni stanovnici i turisti nastavili viđati i nakon toga.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pop
Gost
pop

evo rabote ze ristove popove. Odma da ga osvještaju i proglase za srbijansko naslijeđeu UNESKO ka i gusle što su. Hohohohoooo

Branko
Gost
Branko

Ela brate cetvrtasto je pa ne moras da ga izrezes da provjeris. Oca ti.

Ivana
Gost
Ivana

S obzirom na nesto, a ne s obzirom da.
Zivim za dan da objavite tekst bez ijedne greske.
Tortu cu vam poslati.

A
Gost
A

I jos bi bilo ucenije da se napise gdje je ovo…koja drzava i koji kontinent

Ispravljach
Gost
Ispravljach

Pise “u panamskom krateru”. Dakle keater u drzavi Panama. Samo treba citat no aj

Send this to a friend