Zanimljivosti mogla da konkuriše za najdramatičnije holivudske priče

Čuvene misterije koje krije Boka Kotorska

Boka Kotorska bi sa svojim mitovima koje Bokelji i dan danas prepričavaju, mogla da konkuriše za najdramatičnije holivudske priče. Istražili smo koja su to “nemila mjesta” koja zbog legendi izazivaju blagu jezu.

Ostrvo Sveti Đorđe

Ispred Perasta nalaze se dva ostrva – Sv. Đorđe i Gospa od Škrpjela. Na ovom prvom su se u drugoj polovini 17. vijeka desile dvije pogubne stvari: prvo su ga Turci opljačkali, a onda je zemljotres oštetio crkvu i tada su stradali mnogi ljudi koji su došli na uskršnju molitvu. Zbog legendi i životnih priča nazivaju ga i “Ostrvo mrtvih kapetana”.

Legenda kaže da je jedan francuski vojnik, gađajući iz topa tvrđavu na Perastu, pogodio u kuću djevojke koju je volio i ubio je. Odmah poslije toga je napustio vojsku, otišao u kaluđere i ostao na Perastu do svoje smrti, da bi bio sahranjen u grob voljene djevojke. Čuveni švajcarski slikar Beklin je inspirisan ovom legendom naslikao remek djelo “Ostrvo mrtvih”.

Tre sorele

Ljetnjikovac kotorske plemićke porodice Buća, na šta ukazuju porodični grbovi koji su na nekoliko mjesta uklesani u zidove palate, potiče iz 15. vijeka i najstarija je palata u Prčnju, ali daleko je čuvenija po živoj legendi koja se pročula daleko.

Legenda kaže da su tri sestre koje su živjele u ovoj kući, po imenima Fiomena, Gracijana i Rina, nadaleko čuvene po svojoj ljepoti, poštenju, čestitosti i vrjednoći, bile zaljubljene u istog muškarca – kapetana Jerka Novanjanina.

Prema prvoj verziji, mladi kapetan je bio neodlučan, pa je odlučio da svojim jedrenjakom odluta na pučinu i u miru donese odluku o tome kojoj će sestri uzvratiti ljubav. U drugoj, on je jednoj obećao ljubav do groba, što je kod druge dvije sestre izazvalo ljubomoru.

Osjećajući bol svojih sestara, ona kojoj je bila uzvraćena ljubav, odlučila je da se i sama žrtvuje. Kada je Jerko saznao za tu odluku svoje voljene, otplovio je i više se nikad nije vratio. Treća verzija kaže da je zanosni kapetan bio u vezi sa sve tri sestre i svakoj obećao vječnu ljubav, a potom otplovio.

Kraj ove legende je isti – godine su prolazile, a sestre su, svaka na svom prozoru, čekale nadajući se da će jednog dana ugledati Jerkov jedrenjak. Tako su dočekale starost, a kako je koja umirala, ne dočekavši svog mornara, tako joj je prozor simbolično zaziđivan. Treći prozor nije imao ko ni da zazida, te je on ostao otvoren.

Iz tog vremena ostala je i priča da se, upravo, sa ove tačke Ivo Vizin, moreplovac, uputio da otputuje put oko svijeta i po povratku, iscrpljen, u Prčnju, na Markovom rtu, vratio je snagu. Zahvalan Prčnju, odaslao je svijetu poruku: “Ovo je najljepše mjesto na svijetu, najljepše, najljekovitije, magično mjesto. Ovdje nisu potrebni ni ljekovi ni ljekari, ovdje liječi govor vode i govor vazduha”.

Gospa od Škrpjela

Ostrvo Gospa od Škrpjela se nalazi u Boki Kotorskoj i zaista se ističe ljepotom. Današnja crkva je najvećim dijelom nastala oko 1667. godine. Pomorci su decenijama prije odlaska na duge plovidbe posjećivali ovo svetilište i molili se pred čudotvornom ikonom za dobar vjetar i mirno more.

Tom ritualu su uvijek prisustvovali i članovi njihovih porodica i sveštenici. U znak zahvalnosti, pomorci su u crkvi ostavljali takozvane zavjetne pločice koje su i danas izložene. Nisu pločice jedina stvar koju ova crkva krije.

Tu je i legenda o tužnoj sudbini Jacinte Kunić, Peraštanke koja je čak 25 godina čekala svog voljenog i tokom tog perioda je radila goblen koji se i danas čuva jer je dijelom vezen od kose nesrećne djevojke. Umjesto platna koristila je damast, a tu su i raznobojni biseri.

Njena kosa je na glavama anđela, Bogorodice i Isusa. Kada je počela da veze goblen, kosa joj je bila tamna, a poslije 25 godina je postala sijeda. Vezla je iglom uz pomoć lupe, a na nekim mjestima ima oko 650 uboda iglom.

Kotorska legenda o caru i vili

Legenda kaže da je grad trebalo da nastane na kamenom brdu iznad grada, na mjestu gdje se nalazi jedna pećina. Kada je car Stefan počeo da kopa pećinu, prikazala mu se vila koja mu je rekla da to nije dobro mjesto za život i da grad treba da podigne u zalivu.

Car je naravno poslušao i sagradio Kotor. Kada je gradnja završena, on je pozvao ljude i vilu i hvalio se time kako je lijep grad sagradio. Vila se naljutila i rekla mu da je to postigao uz njenu pomoć i da to bez nje ne bi mogao da uradi.

Car je udario vili šamar, što je izazvalo njen gnijev pa je otrovala sve izvore oko Kotora, a svi gosti koji su pili sa njih su gubili razum. Car je ubrzo tražio oproštaj, a vila je skinula čini ludila sa ljudi, i očistila samo jedan izvor iza južnih gradskih vrata. Mit kaže da su od tada i dan danas sve vode u Kotoru slane, a posebno ljeti, osim onog jednog izvora.

Dobrota je nastala iz sna

Prema legendi, dva putnika koja su obilazila svijet zatekli su se u Zalivu. Bili su umorni od puta i sjeli su na jednu stijenu da se odmore. Tu su vidjeli natpis “Izmjeri deset dužina, kopaj i stani ”. Uzeli su ploču, odmjerili deset dužina i otkopali rupu u kojoj su našli malu škrinju.

Kovčežić se sam otvorio a na dnu je pisalo “ovo je svačija dobrota”. Ta poruka im je zvučala kao zavjet, pa su na tom mjestu napravili kolibu. Tokom noći ih je probudio sjaj kovčega u kome su pronašli novu poruku – “poželi šta god hoćeš prije sna”.

Putnici poželješe kamene kuće i lijepe žene. Ujutru su na tom mjestu zatekli dvije kuće i u njima lijepe žene. Od tad su svako veče prije spavanja poželjeli po još jednu lijepu kuću koja bi se ujutru pojavljivala. Legenda kaže da je tako nastala Dobrota.

9

avatar
1000
7
2
0
 
9
ZokiMaja V.So & TEKILASo & TEKILABudvaMontenegro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoki
Gost
Zoki

Po kojoj legendi se mjesto zove Prcanj ?

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

dobrotu je stvorio bog.
znao je da će ekspeeti doći 2020.
pa da imaju đe da sastanče.

BudvaMontenegro
Gost
BudvaMontenegro

Evo Srbi vele da je Boka njihova.Kazu da zivot nije nastao u vodi no iz Srbije.Cak su i vanzemaljci porijeklom Srbi.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

svi bez oni zeleni.
vele da su zeleni od nas dukljana nastali.
😂

Maja V.
Gost
Maja V.

Hahahhahahah

LAUDA
Gost
LAUDA

Onda jednog dana počeše da doseljavaju Beranci i Boka izgubi svaku draž..

Viking
Gost
Viking

Zaliv Boku Kotorsku su napravili Amerikanci da bi u njoj snimili film “Dugi brodovi” sa Ričardom Vidmarkom i Bebom Lončar! Prije američkih buldožera Boka je bila šljunkovita ravnica.

Pomorac
Gost
Pomorac

Boka je nekad postojala. Vise ne!

MUO
Gost
MUO

Najljepši dio svijeta,naša Boka kotorska!

Send this to a friend