Zanimljivosti

Da je planeta na ivici katastrofe, najbolje pokazuje fotografija pasa koji hodaju po vodi

Stefen Olsen, naučnik iz Danskog meteorološkog instituta, bio je na rutinskoj misiji na sjeverozapadu Grenlanda, kako bi pronašao alate za okeanografsko i vremensko praćenje koje su njegove kolege postavile na ledu, kada je naišao na problem.

Nije mogao da ih uoči, obično plavi bijeli morski led bio je prekriven vodom, što je posljedica plavljenja grenlandskog ledenog pokrova, drugog po veličini na planeti.

Nevjerovatna fotografija koju je napravio, a na kojoj se vide psi do gležnjeva u vodi, brzo je postala viralna i najbolje pokazuje klimatsku katastrofu koja slijedi našoj planeti.

Kao što je Olsen rekao na Tvitteru, zajednice u Grenlandu uglavnom autohtone “oslanjaju se na morski led za transport, lov i ribolov.”

Oni će biti među prvim koji će biti pogođeni topljenjem ledenog pokrova, ali posljedice neće ostati ograničene na Grenland ili čak na Sjevernu Ameriku.

Grenlandska “sezona topljenja” traje od juna do avgusta, dok se najveći dio topljenja odvija u julu, najtoplijem mjesecu. Međutim, ove godine već je došlo do velike količine izgubljenog leda, sa oko 40% Grenlanda koji se 13. jula, na dan kada je nastala fotografija, već otopio.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Loli
Gost
Loli

E isto ovako kod nas bageri po plićaku

Nije tragedija
Gost
Nije tragedija

Samo se mijenja. I moramo se svi prilagoditi. Ili nestati, zajedno sa bijelim medvjedima. A nakon otopljenja, doći će zelenilo i životinje na nova suva područja, naviknućemo se da je tako i to je to.

Nebitan
Gost
Nebitan

Toliko gresaka u tekstu da je, pa skoro, nerazumljiv. 13 Jula? Urednik = Nostradamus Onda: “Nije mogao da ih uoči, obično plavi bijeli morski led bio je prekriven vodom”…

Anonimuss
Gost
Anonimuss

Molim Vas da svoje nezadovoljstvo zivotom ne ispoljavate ruznim i nebitnim komentarima,greske se desavaju svima,umjesto sto ste trazili greske bolje da ste shvatili poentu price. 🙂

Izvinite
Gost
Izvinite

Važno je oboje. Mkrao bi neko kontrolisati i ispraviti automatskog prevodioca.

Send this to a friend