Zanimljivosti Neobičan prirodni fenomen na granici SAD i Kanade

Da li ste čuli za ledene vulkane?

Velika jezera ponekad zvana Laurentinska jezera su skupina jezera na granici SAD i Kanade. Najveća skupina slatkovodnih jezera na svijetu, imaju površinu od 244106 km², a sastoje se od jezera Superior, Mičigen, Huron, Erie i Ontario.

U zimskim mjesecima, kada je cijela oblast Velikih jezera zamrznuta na njihovim ledenim obalama možete vidjeti jedinstvenu prirodnu pojavu zvanu ledeni vulkani.

Naziv “ledeni vulkani” sasvim je slučajno, njihova struktura je slična “pravim” vulkanima. Voda koju izbacuju može da dostigne visinu do 9 metara.

Ledeni pokrivači na zemlji nisu u stanju da proizvedu takve zaleđene vulkane. Da bi nastali “ledeni vulkani”, potrebno je niz konkretnih uslova koji uključuju određenu temperaturu vazduha na kopnu, koja bi trebalo da bude nekoliko stepeni ispod nule, a prisustvo talasa na površini jezera do metar visine, koji kreću u pravcu obale. Zato takvi događaji se obično mogu naći samo na obalama Velikih jezera.

Najpogodnija mjesta da se pogleda ovaj fenomen nalaze se duž istočne obale jezera Erie i Ontario. Na tom području javljaju se svake godine, a posebno u januaru i februaru.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Great Lakes
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Great Lakes
Gost
Great Lakes

Kad ste fonetizovali Mičigen mogli ste i Iri.

Send this to a friend