Zanimljivosti

Dame, srećan vam 8. mart: Da li znate zašto ga proslavljamo?

Danas se obilježava Međunarodni dan žena, poznatiji kao Osmi mart. Ovo je dan koji je posvećen ženama, nastao kao borba za ravnopravnost žena i muškaraca.

Mnoge dame kažu kako bi voljele da se o njima vodi računa tokom cijele godine, a ne samo na današnji dan, pa vam mi to i želimo.

Međunarodni dan žena, Osmi mart, nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Posljednja zemlja u Evropi koja je priznala ovaj dan je Švajcarska, a pravo glasa ženama je uvela 1972. godine.

Prvi međunarodni Dan žena obilježen je 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Socijalistička partija Amerike izdala deklaraciju. Avgusta iste godine organizovana je Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge internacionale. Inspirisana američkim djelovanjem povodom ovog pitanja, Njemica Luiz Čik predložila je organizovanje Međunarodnog dana žene.

Kako ona nije bila u stanju da svoje ideje sprovede u djelo, inicijativu za taj praznik preuzela je njemačka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin (1857—1933). Cetkinova se borila za prava žena od 1889, a prijedlog je javno iznijela tog avgusta u narodnoj kući, danas poznatoj kao “Ungdomshuset”. Prvo obilježavanje dana bilo je 18. marta 1911. u Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga obilježile mnoge demonstracije uz feministkinje širom Evrope. Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubijedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i poslijeratna SSSR i njene saveznice (uključujući i SFRJ).

Kao međunarodni dan žena, 8. mart (po prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smjeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge. Obično se ženama poklanja cvijeće.

Počeci proslavljanja ovog dana imali su jasnu političku boju, što svjedoči i razglednica koja se prodavala u SSSR. Tada je na njoj pisalo: Osmi mart je dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije. Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu.

Ipak, motivi su kasnije izmijenjeni, pa su za naredne godine korišćene slike mimoze, sovjetske ženske biljke. Uz to je u svim državama nestala politička nota, te Dan žena više nije isključivo praznik za komuniste.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kotor
Gost
Kotor

Dan zena je markentiski trik za prodaju cvijeca.

Send this to a friend