Zanimljivosti

Dejn promijenio zakon: Ukinuo zabranu grudvanja staru 100 godina

Dejn Best devetogodišnjak, uspio je da ubijedi gradsku vladu Severansa u Koloradu, SAD, da ukinu skoro 100 godina staru zabranu grudvanja.

Dejn je predstavio svoje argumente na sastanku gradskog odbora, a članovi su jednoglasno glasali da zabranu koja je nastala 1920. godine!

“Mislim da je to zastarjeli zakon. Želim da bacam grudvu, a da ne upadnem u nevolju”, rekao je Dejn.

Dječakova mama Bruk rekla je kako njen sin govori o grudvama otkako je prije mjesec i po saznao da je zabranjeno bacati ih na teritoriji grada.

Kada je posljednji put padao snijeg, Dejn i njegovi prijatelji pazili su da li je policija negdje u blizini i šalili su se kako krše zakon.
Kako je rekao pomoćnik gradonačelnika, ovo pravilo bilo je dio veće uredbe kojom je bilo zabranjeno bacati kamenje ili pucati projektile na ljude, životinje, zgrade, drveće, bilo koju drugu javnu ili privatnu imovinu ili vozila.

Grudve su se nalazile pod gradskom definicijom “projektila”.

Djeca su uvijek govorila da je zabranjeno da se grudvaju u Severansu, iako ih je vlast ohrabrivala, rekavši im da “imaju moć da promijene zakon”. Niko to nije uradio, dok Dejn nije uzeo stvar u svoje ruke.

Dejn je tako poslao pisma svojim drugovima i tražio podršku za ukidanje zabrane. Kada su članovi odbora upitali Dejna koga želi da gađa grudvom, on je pokazao na svog mlađeg brata Daksa.

Dejn i njegova porodica istraživali su i druge odredbe grada,tako se ispostavilo da u zakonu postoji stavka da je zabarnjeno imati morsko prase koje Dejn ima već, kao kućnog ljubimca.

Send this to a friend