Zanimljivosti Bizarna knjiga iz 1923. godine

Djevojke koje ne treba ženiti: Bizarni savjeti za brak iz 1923. godine

Bizarna knjiga iz 1923. godine “Djevojke koje ne treba ženiti” R. Gerlinga i danas je, skoro 100 godina nakon svog objavljivanja, hit na društvenim mrežama.

Radi se o knjizi naziva u kojoj autor momcima željnim braka ukazuje na osobine djevojaka koje nisu prikladne za udaju.

“Ova knjiga u prvom redu sadrži: opomene i savjete za prvu ljubav, iznosi mane i vrline i sposobnosti mladih za ulazak u bračni život”, navodi se na samom početku, a tu stoji i napomena da je knjiga prevedena na nekoliko jezika i da je prodata u 200.000 primjeraka.

Iako su je nekada (a nadamo se da nisu) ljudi doživljavali ozbiljno, savjeti u njoj danas služe da pošteno nasmiju, ali prije svega sablazne čitaoce zbog mizoginije, rasizma, homofbije, pseudopsihologije i eugenike kojom su obojeni.

Tipa, da li ste znali da je najbolje oženiti djevojku čiji roditelji imaju toliko godina da, kada se podijele s njenim, daju broj 7?

Ili da su kćeri jedinice “dno dna” za ženidbu? Glupe žene, inače, imaju poseban oblik glave, i to šest tipova. Ovo “otkriće” u knjizi prati čak i ilustracija pomenutih profila glupih žena.

Knjiga nudi u današnje vrijeme pomalo bizarne savjete oko toga kako izabrati djevojku za brak i na što posebno obratiti pažnju.

Za čovjeka je zakon da se ne ženi djevojkom iz familija:

1. gdje nema muških naslednika,

2. kojima je gusta dlaka na tijelu

3. koje naginju hemoroidima, lošem varenju

Ali čovjek može da se oženi i djevojkom koja ima par sestara. Ali ako je jedina, tu su slabi roditelji i to je izumiruća familija – navodi se na jednom mjestu.

Iste godine još jedna knjiga ovog autora “Muškarci za koje se ne treba udavati: Savjeti i opomene” (sa 24 slike) objavljena je u Zagrebu. Tu je autor, koji je inače pisao ove knjige “zabrinut za zdravlje Evrope”, bio vrlo kreativan.

Za početak, kao znak slabog karaktera navodi veliki razmak između čela i podbratka – visoko čelo znak je prirodne inteligencije, a ispupčeno manjak iste.

“Ovo su bitne karakteristike ljudi, na njih treba obratiti veliku pažnju ako želite u braku naći ljubav i sreću”.

Za muškarce sa širokim i visokim nosom, kratkom gornjom i naprijed isprćenom donjom usnom kaže da imaju čvrst i uporan karakter te znaju biti vrlo žestoki. Dugi, “kovrčasti” nos označava da je muškarac “sklon razvratu”, a one koje su raspoložene za borbu, trebaju se “udati za melanholičnog brku jer neće tumarati po komšiluku”.

Send this to a friend