Zanimljivosti Među njima su čak i neke liberalne evropske zemlje

Države u kojima ćete imati probleme ako ste tetovirani

Još od davnih dana ljudi su ukrašavali tijelo na razne načine. I dok su neki stavljali naušnice, drugi ratničke boje, u mnogim kulturama prisutno je bilo i tetoviranje. Kasnije se ono raširilo i postalo sveprisutno, saloni za tetoviranje nalaze se svuda, ali i dalje se čini da vam tetovaža može donijeti nevolje.

Na našim prostorima tetovaže su se povezivale sa zatvorenicima, mornarima ili vojnicima JNA, pa bi negdje na sredini ruke tintom zauvijek označili datum služenja.

Danas kod nas tetovaže ipak više ne izazivaju čuđenje, mada je teško ne okrenuti se za nekim ko je vidljivo istetoviran. S druge strane, prema članku objavljenom na portalu Brightside, tetovaže vam mogu stvoriti nevolje u nekoj od sljedećih zemalja:

Tajland

Kako je Tajland pretežno budistička zemlja, Budine slike i kipovi ovdje se smatraju svetima, a ako mislite da njegovom tetovažom odajete počast – grdno se varate.

Imati Budinu tetovažu na ruci ili leđima smatra se nepoštivanjem i uvredljivim za pripadnike religije. Stoga je Tajland ovakve tetovaže zabranio domaćima, ali i strancima.

Danska

U ovoj zemlji od 1996. godine i službeno je zabranjeno tetoviranje šaka, vrata ili lica. Naravno, Danci su ipak suviše liberalni, jer ako prošetate Kopenhagenom, vidjećete mnoge s tetovažama upravo na tim mjestima, tako da je zakon zapravo – mrtvo slovo na papiru. Jedino, ako se baš odlučite tetovirati u Danskoj, možda vam tatu majstori odbiju tetovirati glavu ili ruke, ali srećom, u okolnim zemljama ne postoje nikakva ograničenja.

Havaji

Ovdje je zabranjeno tetoviranje na dva mjesta, osim ako vam to ne dozvoli, pazite sad – doktor. Za tetoviranje iza uha ili kapaka obvezna je prisutnost doktora.

Sjeverna Koreja

Kao i sve, i tetoviranje je u ovoj zemlji strogo pod nadzorom komunističke partije. Tako recimo, ne smijete staviti riječ „ljubav“ ako njome prikazujete osjećaje prema svojoj porodici, ali ukoliko pokazujete osjećaje prema državi – to je dobrodošlo. S druge strane, ukoliko želite staviti sliku Kim Džong Una ili nekog od njegovih predaka, ne gine vam višegodišnja robija, jer su slike vladajućih – svete.

Japan

Iako Japanci zvanično ne brane  tetoviranje, s njima ne možete ući svugdje. Razlog za ovo leži u prošlosti, kad su tetovaže povezivane s japanskim kriminalnim miljeom, tačnije – jakuzama. Tako da, ako se spremate na bazen, teretanu, restoran ili bilo koje drugo slično mjesto, pobrinite se da tetovaže ne budu uočljive.

Njemačka

Iako u Njemačkoj tetoviranih ima koliko hoćete, neke stvari su zabranjene zakonom i kažnjive. Tako ne smijete (ili smijete ali da niko ne vidi) imati tetoviranu svastiku, niti ikakav sličan simbol koji bi upućivao na nacizam. Ipak, Njemci ne gledaju blagonaklono ni na komunističke simbole, pa će tatu majstori odbiti da vam ukrase tijelo srpom i čekićem, crvenom zvjezdom i sličnim stvarima.

Send this to a friend