Zanimljivosti Bazel, Švajcarska

Evropski grad u kojem se ljudi s posla kući vraćaju plivajući

U ljetnim mjesecima stanovnici Bazela šetaju ulicama grada s jarkim torbama u obliku ribe. Takozvani Wickelfisch zapravo je vodootporna torba koju Švajcarci koriste za pakovanje svojih stvari kada odluče da zaplivaju u Rajni.

Moćna evropska rijeka u julu i avgustu izvor je zabave za brojne građane grada na granici s Njemačkom i Francuskom.

Pa iako prosječna ljetna temperatura u Bazelu iznosi tek oko 25 stepeni, a Rajnu karakteriše vrlo brz i nepredvidljiv tok koji se preporučuje tek najboljim plivačima. Mnogi u njoj traže osvježenje.

Nerijetko ćete vidjeti poslovne ljude kako nakon radnog vremena skidaju svoja odijela na obalama Rajne, spremaju ih u Wickelfisch, i plivajući kreću prema kući.

Jedni tvrde da na taj način žele da se rekreiraju nakon posla, dok drugi žele izbjeći saobraćajne gužve u gradu s oko 170.000 stanovnika.

Najveći broj kupača pliva na potezu između mostova Schwarzwald i Johanniter, i pusti da ih struja povede nizvodno.

Ne samo da je Rajna temperamenta rijeka namijenjena vrsnim plivačima već oko nje nema ni spasilaca. Želite li zaplivati u njoj, činite to na sopstvenu odgovornost.

Kako to izgleda u praksi, pogledajte u Jutjub videu na profilu Claudiusa Rajchla:

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
DelbojMajkl1
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Delboj
Gost
Delboj

Nista normalnije ne vidjeh odavno.

Majkl1
Gost
Majkl1

Sjajno, baš dobra ideja da se spoji osveženje,rekreacije sa vremenom koje se inače troši na povratak kući sa posla,baš praktično.

Send this to a friend