Zanimljivosti

Fotograf uslikao rijetku pojavu: Pogledajte kako izgleda zebra-plavuša

FOTO: SERGIO PITAMITZ

Životinje sa poremećajem koncentracije melanina prava su rijetkost i bogatstvo za fotografa. Sreću da spazi jednu od njih imao je Serđo Pitamic.

Ovaj fotograf usnimio je rijetku vrstu zebre koja ima djelimični albinizam, a nazivaju je “zlatna” ili “plavuša”.

Serđo ju je uslikao u Tanzaniji nedaleko od rupe sa vodom. Pomislio je da je riječ o “običnoj” zebri koja se prije toga valjala u prašini i isprljala, ali kada je prišla vodi, bilo mu je jasno da je preko puta njega zebra koja se rijetko može naći u divljini.

Albinizam ili nedostatak melanina (pigmenta koji daje „tamnu” obojenost koži, kosi ili krznu) prisutan je kod različitih vrsta životinja od orangutana do pingvina.

Suprotno od albinizma je melanizam (preobojenost tamnim pigmentom), koja je nešto češća kod velikih mačaka, ali zastupljena je i kod drugih vrsta životinja.

Albinizam je rijedak kod zebri u divljini, češća je pojava kod onih koje žive u zatočeništvu. Naučnici zbog toga nikad nisu bili sigurni da li zebra sa albinizmom može da preživi u divljini.

Njihove crne pruge ne služe kamuflaži, kako bi se zaštitile od predatora u mraku, niti bijele pruge služe da bi održale hladnoću, tokom dana, kako se tvrdilo. Postoje dokazi koji ukazuju na to da je svrha crnih i bijelih pruga kako bi se odbranile od ujeda mušica, kojih je mnogo u vrelim afričkim ravnicama i planinama.

Jedina opasnost koja postoji za zebru sa albinizmom je da ne bude prihvaćena od svog čopora, a ostati grupisan je u slučaju ovih životinja jedina isprobana metoda protiv predatora. Fotografije potvrđuju da ova, po svemu autentična, jedinka srećna i sasvim normalno živi uprkos drugačijoj obojenosti.

Kao što se po zvuku i mirisu razlikuju jedinke u životinjskom svijetu, kod zebri, koje imaju odlične sposobnosti zapažanja, pruge su najupečatljiviji znak raspoznavanja. Ispruganost zebre je uvek autentična, poput otiska prsta kod ljudi.

U prirodi su zapaženi slučajevi potpuno crnih, zebri sa melanizmom, pa čak i zebre sa mrljama umjesto pruga.

Neko vrijeme se smatralo da je jedina „plava” zebra Zoi, koja je živela na ranču „Tri prstena”, u prihvatilištu za životinje na Havajima. Međutim, ona je uginula 2017. godine. U okviru privatnog rezervata, Nacionalnog parka Maunt Kenija, postoji mali čopor specijalne vrste zlatnih zebri. Za ovaj mali čopor se smatra da se specijalno uzgaja i održava upravo zbog njihove boje.

U prirodi postoji tri vrste zebri – afrička ravničarska zebraplaninska zebra i Grevijeva zebra, a sve one imaju neznatno različite pruge. Iako su specifičnosti evoluirale, njima ove različitosti nisu prepreka. A fotografija je dokaz da i u prirodnom okruženju mogu da se nađu zebre sa albinizmom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
burek
Gost
burek

uradila pramenove kod Zorana…

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Jelena karleusa medju zebrama

Panda
Gost
Panda

Ova je previše koristila solarijum..

Send this to a friend