Zanimljivosti

Fotografija iz 1943. godine zbunila ljude: On stoji sam, pogledajte šta drži u ruci

Foto: Facebook

Ljubitelji istorije na Facebooku ostali su uvjereni da je putovanje kroz vrijeme moguće nakon što se u jednoj grupi pojavila crno-bijela fotografija iz Drugog svjetskog rata na kojoj je prikazan čovjek koji kao da razgovara mobilnim telefonom dok stoji naslonjen na izlog prodavnice, prenosi N1 Sarajevo.

Oko njega je ulica prepuna lokalaca, kao i vojnika američke vojske. Prema listu The Sun, fotografija je snimljena u glavnom gradu Islanda Rejkjaviku 1943. godine – mnogo prije izuma prenosnih telefonskih uređaja. Prvi mobilni telefon, Motorola DynaTAC 8000X, prodat je 1973. godine.

Muškarac, koji kao da drži uređaj na uhu, bio je obučen u kaput, nosio je kapu i gledao je u smjeru kamere koja je snimila fotografiju. Sliku, koja je podstakla teorije zavjere, podijelio je njen vlasnik Kristiján Hofman u Facebook grupi Gamlar ljósmyndir (u prevodu: Stare fotografije).

“Američka vojska preuzima Island, kao što vidite. Na ovoj prelijepoj slici pažnju privlači čovjek koji se kraj izloga, na sredini slike, naslanja i priča mobilnim telefonom”, napisao je Hofman na Facebooku.

Njegova je objava izazvala veliku raspravu na internetu.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Dragiša stojafiCoklaMabus
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dragiša stojafi
Gost
Dragiša stojafi

Ja mislim da ga zasvrbelo uvo

Cokla
Gost
Cokla

Nije foto montaža….u pitanju je džepni radio

Mabus
Gost
Mabus

Zar ne primjećujete fotomontažu? Pogledajte u izlog iza čovjeka i vidjećete da je druga osoba u staklu.

Send this to a friend